Znate li kako spriječiti pretjerano znojenje?

U tijelu postoji 2,6 milijuna žlijezda znojnica koje mogu svakoga sata proizvesti po nekoliko decilitra znoja. Ako se bavite nekom fizičkom aktivnošću pod jakim suncem i visokim temperaturama normalno je da se znojite.

Obratite pažnju na ove znakove, jer oni upućuju da se znojite 'prekomjerno':

1. Mrlje na odjeći

Na odjeći svakoga dana primjećujte mrlje od znojenja koje se protežu od pazuha do struka? Bijeli tragovi od soli uobičajena su pojava tijekom vrućih i sparnih dana, no ako imate ovakve mrlje i nakon boravka u hladnim i klimatiziranim mjestima u pitanju je vjerojatno problem s pretjeranim znojenjem.

2. 'Stresno' znojenje

Vlažni su vam dlanovi i područje oko pazuha kad morate održati prezentaciju na poslu, ili obaviti neki težak zadatak? Moguće je da imate problem s pretjeranim znojenjem koje je uzrokovano stresom, a ono se daje prepoznati i po jačem mirisu znoja koje prati takve situacije.

3. Ruke i noge su vam uvijek vlažne 

Ako vam stalno iz ruku ispadaju stvari zbog vlažnih dlanova, a cipele vam se kupaju u znoju bez obzira na odabir obuće i temperature u termometru - potražite pomoć dermatologa. Svakako se javite liječniku kad primjetite da pretjerano znojenje utječe na kvalitetu vašeg života.

Rješenja za pretjerano znojenje:

1. Naučite se nanositi deodorant noću prije odlaska u krevet kad su žlijede znojnice manje aktivne, pa se sastojci mogu bolje upiti i dati konkretnije rezultate. Nakon jutarnjeg tuširanja ponovo nanesite omiljeni deodorant

2: Izbjegavajte aktivnosti po jakim vrućinama, a osobito između 11 i 16 sati kada je sunce najjače, čime ćete smanjiti pretjerni rad žlijezda znojnica.

3. Javite se dermatologu i u konzultacijama s medicinskim stručnjačkom odaberite terapiju koja će vam pomoći da lučite manje znoja.

4. Isprobajte botox! Ubrizgavanje ovog toksina tipa A ispod kože smanjuje rad žlijezda znojnica. Jedna tretman smanjit će znojenje na otprilike tri mjeseca.

5. Osušite znoj uz pomoć najnovijih tehnoloških dostignuća. MiraDry je sustav koji koristi znanja s područja mikrovalova kako bi smanjio znojenje ispod pazuha za čak 80 posto.

zadovoljna.hr