Znanstvenici otkrili zašto su kokice i čips 'zarazni'

grickalice, slatkiši, hrana za jelo, domaći čips, pravljenje, krompir, ugljikohidrati, CIPS, jesti čips, prestati, tijelo, promjene, chips, otkriće, kokice, jesti čips, domaći čips, zaraza, sol, istraživanje, jelo, jesti čips
A jednom kada krenete jesti, ne možete stati! Vjerojatno mislite da je to zbog toga jer ta hrana toliko ukusna ili zbog šećera koji se dodaje.

Stručnjaci su odlučili otkriti zašto su određene namirnice 'zarazne'. Za početak, ispitali su utjecaj soli. Sol se često povezuje s prekomjernom težinom, no nova studija tvrdi da sol ima jaču ulogu u našoj prehrani i moguće da nas tjera da jedemo više.

Znanstvenici sa Sveučilišta Deakin u Australiji proveli su testiranje na 48 ispitanika te su mjerili njihove reakcije na različite okuse. Pomiješali su tri pića i tražili od njih da odrede koja imaju najviše šećera. Test je pokazao da je samo nekoliko ispitanika točno identificiralo piće s dodanim šećerom. Piše Express.hr.

U drugoj fazi testiranja dali su ispitanicima naizgled isti obrok, no zapravo su pripravljeni drugačije. Tako su neki ispitanici dobili ručak s niskom razinom šećera i soli, drugi s visokom razninom šećera itd.

Stručnjaci su mjerili količinu hrane koju su ispitanici pojeli. Zaključili su da su najviše pojeli ispitanici koji su dobili obrok s visokom razinom soli, a taj obrok je dobio i najviše ocjene od ispitanika.

"Ispitanici koji su jeli obroke s dodatkom soli pojeli su 11 posto više hrane i kalorija", kaže profesor Russell Keast koji je sudjelovao u ovom istraživanju.

Zaključio je da sol zaista tjera ljude da jedu više, no glavni krivac i dalje su masnoće i šećer.