Želite prestati pušiti? 5 koraka zauvijek otklanjaju loše navike

pušenje, prestanak pušenja, oznake na duhanskim proizvodim, Europski parlament u Briselu, glavni uzrok smrti, Američki trgovački lanac CVS, Barack Obama, Boston, lanac ljekarni, Wal-Mart Stores Inc, cigarete, pušenje, e-cigareta, posudice za parenje, BIH, cigarete, poskupljenje, pušenje, starenje, navike, pušenje, Pušenje je porok, prestanak pušenja, pušenje, cigarete, pušenje, zabranjeno pušenje, pušači, BIH, pušači, nepušači, čišćenje

To se ne odnosi samo na prestanak pušenja, isti je postupak i kod odlaska na dijetu ili početka treniranja. Početnički neuspjeh je jednostavno neizbježan. Ali, umjesto da se zbog toga grizete i osjećate slabima, radije preispitajte svoj "plan napada".

- Valja uvijek imati na umu nekoliko stvari: ako se poskliznete, ne odustajte, ako posustanete, popravite plan, ako se vratite na staro, popravite cijeli proces, a nakon što uspijete, proslavite uspjeh - savjetuje Di Clemente.

On predlaže pet ključnih koraka za otklanjanje loših navika, od razmišljanja o promjeni do fizičkog pokretanja akcije.

1. Faza predrazmatranja

U početnoj fazi prepoznajete problem, ali mu još ne prilazite ozbiljno. Npr., mislite kako pušenje nije dobro za vas te da bi valjalo prestati, ali i dalje pušite.

2. Faza razmatranja

Sada više ne mislite, već znate da trebate prestati s lošom navikom, ali još uvijek ne poduzimate ništa konkretno.

3. Faza odluke

Nakon dugog razmišljanja, konačno se odlučujete na promjenu, kreirate plan kako to postići, ali i dalje odugovlačite s početkom.

4. Faza akcije
Došao je i taj dan - naglo napuštate svoju lošu naviku i vrlo ste samouvjereni da ćete u tome i uspjeti, međutim, realnost je drukčija.

5. Faza održavanja

Na kraju ipak posustajete, ali i postajete bogatiji za novo iskustvo. Uviđate u čemu je problem i zašto niste uspjeli pa u skladu s time preispitujete svoj plan te krećete ispočetka. Istina je da jedino tako možete uspjeti, piše Daily Mail..

izvor: centarzdravlja.hr