Zbog vate u uhu je povraćao, imao napadaje, gubio pamćenje

čišćenje ušiju

Patio je od napadaja, povraćanja, glavobolja i boli u lijevom uhu, a ispričao je da se u danima prije dolaska u bolnicu nije mogao sjetiti ni imena bliskih mu ljudi. Tada je počeo i povraćati, a kada se onesvijestio, završio je u bolnici, prenosi 24sata.hr.

Njegov ga je obiteljski liječnik bezuspješno liječio od jake infekcije uha, a kad su mu po dolasku u bolnicu u Coventryju snimili lubanju, liječnici su vidjeli u čemu je zapravo problem. Prošlogodišnji slučaj je otorinolaringolog Alexander Charlton nedavno opisao za medicinski časopis BMJ Case Reports, gdje je opisao da je pacijent zadnjih pet godina imao problema s boli u lijevom uhu, a da je povremeno u tom uhu i gubio sluh. - Iako je negirao druge neurološke probleme, pacijent je rekao da zaboravlja imena u zadnje vrijeme - napisao je dr. Charlton.

Liječnici koji su ga pregledali ustvrdili su da nema temperaturu, i da je fizički u odličnom stanju. Pokušali su ga liječiti i kurom antibiotika, za slučaj da je riječ o meningitisu, a kada ni to nije polučilo rezultate odlučili su pobliže pogledati samo uho. Vidjeli su da mu je unutrašnjost ušnog kanala upaljena, i ispunjena komadićima vate. Nije objašnjeno koliko dugo su ti komadići, koji su uzrokovali ranice i upalu, bili u uhu pacijenta, s obzirom na to da je pet godina imao probleme s tim uhom.

Izvukli su vatu muškarcu iz uha i dijagnosticirali mu rijetku upalu zvanu nekrotizirajući otitis. Infekcije uha obično uzrokuje bakterija i pogađaju kanal uha i okolnu kost, ili kao kod ovog pacijenta i okolno tkivo, ali ne i mozak, a snimke su pokazale da se kod njega stvorio gnoj između kosti lubanje i mozga.

- Meni je nevjerojatno da netko ima toliko dugo problema s uhom i da nitko nije primijetio ostatke vate u uhu. Pa čovjek je pet godina imao probleme s uhom. Mislim, događa se da ljudima ostane komadić vate u uhu, ali onda dođu kod doktora i kažu mu da su si čačkali po uhu ili stavili vatu u uhu kako bi se zaštitili od upale uha, pa si ju preduboko gurnu i ne mogu ju izvaditi. To nije nešto neuobičajeno - komentirao je doktor Ivica Cvetković.

- Na drugu stranu, po meni je veća i češća opasnost od probijanja bubnjića, što se lako može dogoditi prilikom čišćenja uši štapićima. Ali, to se onda odmah počinje s liječenjem i načelno nema nekih posljedica. Problem je kad si probušiš bubnjić da si odmah u kontaktu s mozgom i onda se u to uho ne smije ništa kapati - objasnio je doktor.

Nakon šest dana intravenoznog antibiotika, količina gnoja se smanjila, a pacijent se potpuno oporavio za deset tjedana. Liječnici su napisali da je tura antibiotika izliječila upalu te da pacijent nije imao daljnjih neuroloških problema.