FOTO/VIDEO  Zbog ovoga McDonald'sovi hamburgeri ne trunu

mc donalds, hamburger, rok trajanja
Naime, McDonald'sovi hamburgeri mogu trajati godinama bez da se pokvare, a poznat je slučaj i jednog hamburgera koji je potrajao čak punih 14 godina. U čemu je tajna, pitaju se mnogi, a znanstvenici sada napokon imaju i odgovor na to pitanje.

U pokušaju da odvrati ljude od konzumacija brze hrane, kiropraktičar iz Nebraske nedavno je pokazao McDonald's Happy meal koji je u ordinaciji čuvao pune dvije godine. Nakon dvogodišnjeg stajanja Happy meal je izgledao gotovo netaknuto i nepromijenjeno, zajedno s hamburgerom i prženim krumpirićima.

Nakon toga pojavio se još nevjerojatniji slučaj. Prošle godine David Whipple iz Utaha u džepu svoga kaputa otkrio je McDonald's hamburger koji je kupio 1999. Nakon čak 14 godina hamburger je izgledao netaknuto te uopće nije istrunuo. David je tada rekao kako je hamburger odlučio sačuvati kako bi ga pokazao svojim unucima kao primjer za to koliko je brza hrana prepuna konzervansa, kemikalija i umjetnih dodataka.

Gledajući na sve te slučajeve nekvarenja hamburgera čak i nakon niza godina, mnogi se pitaju u čemu je tajna. Kako bi razjasnio cijelu tu famu, konačno se oglasio McDonalds's iz Kanade te ponudio sasvim drugačije objašnjenje na tajanstveno pitanje zašto McDonald'sovi hamburgeri ne trunu.

Kako bi razjasnio taj misterij, McDonald's Kanada angažirao je jednog od kanadskih vodećih prehrambenih znanstvenika, doktora Keitha Warrinea, direktora programa na Sveučilištu Guelph na Odjelu za znanosti o hrani i osiguranje kvalitete, a evo kako je on objasnio taj misterij koji je i naveden na službenoj stranic McDonald'sa:

'Na internetu se pojavio veliki broj videa i fotografija koji prikazuju kako hrana iz McDonald'sa ne trune tijekom duljeg razdoblja zahvaljujući velikom broju kemikalija. No činjenica je da hamburgeri, prženi krumpirići i piletina neće istrunuti kao ni ostale namirnice ako se čuvaju pod određenim uvjetima.

U suštini, mikrobi koji uzrokuju truljenje vrlo su slični nama, potrebna im je voda, hranjive tvari, toplina i vrijeme za rast. Ako se izuzme neki od tih elemenata, mikrobi ne mogu rasti i pokvariti hranu. U primjeru iz McDonald'sova hamburgera meso gubi vodu u obliku pare tijekom procesa kuhanja. Pecivo je, naravno, napravljeno od kruha, a tijekom tostiranja gubi vlagu. To znači da će nakon pripreme biti prilično suh. Kada ga se ostavi neko vrijeme, hamburger će nastaviti gubiti vodu što će rezultirati dodatnim gubitkom vlažnosti. U konačnici, u nedostatku vlažnosti hamburger će se isušiti, a neće se pokvariti i istrunuti.

Uz gubitak vlage, iz hamburgera se oduzimaju i elementi koji su mikrobima potrebni za rast i uzrokovanje kvarenja hrane. Dakle, ako želite da se pokvari hamburger iz McDonald'sa, jednostavno treba spriječiti gubitak vlage. To se može učiniti umatanjem hamburgera u foliju ili pohranjivanjem u vlažnom okruženju, kao što je kupaonica. Ako hamburger napravljen kod kuće dehidrirate na isti ovaj način i pod istim uvjetima, vjerojatno ćete dobiti iste rezultate', navodi doktor Keith Warrine pobijajući tako tvrdnje da je hrana iz McDonald'sa tretirana raznim kemikalijama.

  Business Insider.