Zbog naglih promjena vremena ambulante pune pacijenata

Tako na Klinici urgentne medicine u Sarajevu (KUM) liječničku pomoć dnevno potraži i po 200 pacijenata u jednoj dežuri. Većina pacijenata dolazila je sa simptomima vrtoglavice i gubicima svijesti, piše Dnevni avaz.

- Promjena vremena katastrofalno djeluje na cirkulaciju i na krvotok u organizmu. Dnevno imamo više od 100 pacijenata kojima je potrebna pomoć interniste. Kod nekoliko njih krvni pritisak bio je iznad 200. Pacijenti su imali poremećaje srčanog ritma, a neki od njih žalili su se i na trnjenje ruku ili nogu. Također, već nekoliko dana imamo po pet infarkta dnevno, jer srčani bolesnici najteže podnose ove promjene", kazali su na KUM-u.

Na zdravstvene probleme, osim starije populacije, žalili su se i tinejdžeri.

- Imamo mnogo pacijenata od 16 i 17 godina, ali i onih malo starijih koji liječničku pomoć potraže zbog bolova u grudima i gušenja. Imamo i mnogo starijih ljudi koji bolje ove promjene podnose nego mladi - tvrde doktori.

I u Hitnoj pomoći u Sarajevu već danima imaju pune ruke posla. Pacijenti se javljaju sa simptomima oboljenja povezanih s vremenskim prilikama.

- Dnevno imamo više od 450 pacijenta. Ove vremenske oscilacije najviše utječu na kardiovaskularni sustav. Osim srčanih bolesnika, imali smo mnogo slučajeva neuroloških tegoba i glavobolja, što se, također, može vezati za vremenske promjene - kazala je prim. dr. Ružica Mitić iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, koja kroničnim bolesnicima, posebno kardiovaskularnim i onim koji imaju probleme s dišnim putovima, poručuje da obavezno uzimaju svoju redovnu terapiju.