Zbog lošeg vremena sve je više depresivnih građana u Hercegovini

...djeluje na većinu Čapljinaca koji posljednjih dana muku muče kako nadvladati to sve izraženije depresivno stanje. A sve to dokazuje podatak da se posljednjih dana dosta građana javlja u Dom zdravlja Čapljina i lokalne ambulante obiteljske medicine pri čemu se žale na posljedice lošeg vremena.

Depresivna stanja

Nije to samo ono već uobičajeno stanje o pospanosti ili "mrtvila" već je sve više onih koji loš utjecaj vremenskih (ne)prilika moraju liječiti antidepresivima. Stoga je i pojačana potražnja za lijekovima koji se vezuju uz normalizaciju psihičkog stanja jer mnogi ovo vrijeme krajnje loše doživljavaju i pri tome su svjesni da to neće proći "samo od sebe", već da moraju posegnuti za lijekovima. I sami su liječnici opće prakse na mukama jer sve veći broj pacijenata traži neke lijekove kojima bi se "smirili". Problem je u tome što liječnici moraju izdavati recepte za lijekove onim pacijentima koji inače nemaju psihičkih problema tj. nisu se ranije javljali na psihijatrijske odjele već se samo žale na trenutne probleme prouzročene lošim vremenskim prilikama. I u ljekarnama kažu kako je pojačana potražnja za lijekovima koji se inače koriste za smirivanje težih oblika psihičkih problema.

Lijekovi za smirenje

- Imamo dosta slučajeva kada građani dolaze i traže lijekove koje možemo izdati samo na temelju liječničkog recepta tj. to su lijekovi koje uglavnom koriste već dijagnosticirani psihički bolesnici. No, ovo loše vrijeme krajnje negativno utječe na mnoge građane koji inače nisu psihički bolesnici, ali opet traže te vrste lijekova. Stoga smo u nekoj vrsti začaranog kruga. Vidimo da je i liječnicima opće prakse teško izdavati sve te lijekove onim pacijentima koji se žele smiriti" samo u ovo razdoblje loših vremenskih neprilika, potvrđuju nam u jednoj od čapljinskih ljekarni. A da je tomu tako dokazuje i podatak da je sve više onih koji uz već spomenute antidepresive uzimaju i po nekoliko dana bolovanja kako bi se doma odmorili ili točnije preležali sve ove negativne posljedice loše vremenske slike koja je danima već aktualna u cijeloj Hercegovini.

Izvor:vecernji.ba