Zbog krpelja budite oprezni prilikom odlaska u prirodu

insekti, krpelj, alergijske reakcije, ubod insekta, krpelj, krpelji
Takva mjesta građani koji odlaze u prirodu, trebaju izbjegavati, kazala je za Dnevni avaz Sena Softić- Taljanović, direktorica Hitne pomoći Sarajevske županije.

Svijetla odjeća

Obično napadaju pazuho, područje oko pupka, prepona, glave, iza uha te biraju nepristupačna mjesta, gdje je koža najtanja i vlažna.

"Kada su krpelji u pitanju, građanima koji idu u šetnju tamo gdje trava nije pokošena, obično savjetujemo da nose svijetlu odjeću dugih rukava i nogavica te zatvorenu obuću. Treba izbjegavati materijale s dlačicama. Također, preporučujemo da se pri povratku iz prirode odmah presvuku i da pregledaju svaki dio tijela, a posebno kod djece, jer se oni znaju ugnijezditi tamo gdje je koža najtanja", ističe Softić- Taljanović.

Kod ugriza, pacijenti prvo osjete svrab, a zatim crvenilo. Prema njenim riječima, ako krpelj nije duboko, treba ga odstraniti pincetom, a životinja se treba zahvatiti neposredno uz kožu i lagano povlačiti.

Stručna osoba

"Ako je situacija ozbiljnija, onda to treba uraditi stručna osoba kako prilikom uklanjanja ne bi ostao dio krpelja u tijelu. Pacijenti takvu pomoć trebaju potražiti u obližnjim ambulantama ili domovima zdravlja", rekla je Softić-Taljanović, dodavši i to da liječnički timovi još nisu imali ovakvih intervencija.