Zbog čega mi opada kosa?

Svaki dan, primijetili vi to ili ne, izgubimo oko stotinu vlasi, što je sasvim normalno. No, kada taj proces opadanja izmakne kontroli, rezultat može biti zabrinjavajući posebno za žene. Kako bismo bolje shvatili opadanje kose, nije na odmet znati kako u biti kosa raste. Ciklus rasta kose traje između dvije i šest godina, a kod većine ljudi kosa raste 1,25 centimetara mjesečno. U tom vremenskom periodu, 90 posto kose vam treba aktivno rasti, ostalih 10 posto je u fazi mirovanja. Upravo kosa u fazi mirovanja, nakon dva do tri mjeseca otpadne, a na tom mjestu započinje proces rasta nove mlade kose. I tako ciklus neprestano traje. Ukoliko je taj ciklus poremećen ili ubrzan zbog nekog razloga, tada dolazi do problema.

Opadanje kose kod žena može imati različite uzroke, pa prema tome i mnoge terapije.
Uzroci opadanja kose kod žena mogu biti – bolest, stres fizički i emocionalni, hormonalni poremećaj, uzimanje određenih lijekova, te nuspojava na određeni zdravstveni problem. Kada počnete primjećivati da vam kosa nekontrolirano pada, prvenstveno morate otkriti uzrok opadanja. Potrebno je shvatiti da gubitak kose ne treba shvaćati olako, jer on ima određeni uzrok kojeg treba početi liječiti što prije. Zbog toga nemojte odgađati posjet liječniku opće prakse koji vas može poslati na određene krvne pretrage ili još bolje, posjet dermatologu.

Grubi tretmani za kosu i neobične frizure

Kemijski preparati, kao što su boje za kosu, izbjeljivači, te preparati za ravnanje ili trajno kovrčanje kose u načelu su sigurni za kosu, osim ako se pravilno ne koriste ili ih se koristi prečesto. Zbog nestručne primjene kemikalija postoji mogućnost da se folikule vlasi oštete ili „izgore“ uslijed nepravilnog nanošenja i korištenja kemikalija. S druge strane, žene koje neprestano slažu kosu u rep, punđe ili slične frizure, stegnute i pričvršćene gumicama, te različitim vrstama ukosnica, mogu izgubiti kosu. Upravo zbog takvih mehaničkih i kemijskih tretiranja kože može doći do trajnih i nepopravljivih oštećenja korijena kose.

Nasljedna ćelavost

Iako je nasljedna ćelavost najraširenija kod muškaraca, javlja se i kod manjeg broja žena. Takvo opadanje kose još se naziva androgena alopecija, a razlog opadanja kose su hormoni. Naime, hormon testosteron se počinje mijenjati u hormon dihydrotestosteron (DTH), koji ima negativan učinak na folikule kose. Iako je testosteron poznat kao muški hormon i žene u sebi nose male količine tog hormona. Opadanje količine hormona koja se događa za vrijeme menopauze može rezultirati hormonalnim disbalansom, koji dovodi do prorjeđivanja kose na području tjemena i sa svake strane glave. Na sreću mali broj žena ostane bez većine kose na tom području. Češće dođe do drastičnijeg prorjeđenja.

Hormonalni poremećaji

Gubitak kose može biti rezultat hormonalnih poremećaja koji se događaju u određenoj fazi života. Tako, do opadanja kose može doći prilikom početka ili nakon prestanka uzimanja kontracepcije, trudnoće, nakon poroda, menopauze ili nakon operacije odstranjivanja maternice i jajnika. Kao što smo već na početku istaknuli, zbog disbalansa hormona mnogo više folikula vlasi ulazi u fazu mirovanja, te zbog toga dolazi do opadanja. Ukoliko ne možete sami odrediti uzrok opadanja kose vaš liječnik vas može uputiti na određene pretrage kako bi se utvrdilo imate li problema sa štitnjačom, određene autoimune poremećaje, manjak željeza ili pak sifilis.

Trudnoća

Jedan od mogućih uzroka opadanja kose može biti trudnoća, pa i razdoblje nakon poroda. Naime, zbog povećane količine hormona za vrijeme trudnoće, kosa koja bi normalno otpala, ne otpada, no zato nakon poroda postoji mogućnost jačeg otpadanja kose. Ponekad gubitak kose počne i tri mjeseca nakon poroda, odnosno, nakon hormonalne promjene, a ponekad treba slijedeća tri mjeseca da nova kosa ponovno počne rasti.

Psihičke i fizičke bolesti, te operacija

Bolest ili operacija može također uzrokovati pojačano opadanje kose, zbog povećanog broja folikula kose koji ulaze u fazu mirovanja. Tijelo koje je pod stresom zbog određene bolesti, kao što je anemija, lupus, jaka infekcija ili bolest štitnjače, prilagođava svoju funkcije te se fokusira na područja koja su važnija za život od rasta kose. Nakon što riješite zdravstveni problem, potrebno je i do šest mjeseci kako bi kosa ponovno počela rasti.

Nutritivni deficit

Nutritivni problemi koji su rezultat prekomjernih dijeta ili poremećaja u prehrani, mogu također dovesti do šoka u organizmu zbog kojeg će kosa privremeno prestati rasti.
Kao što je i slučaj kod bolesti, tijelo se prilagođava nedostatku proteina, vitamina i minerala, te sve funkcije organizma koje nisu primarne, tijelo stavlja „na čekanje“, u koje između ostalog spada i rast kose.

Lijekovi i vitamini

Kemoterapija je primjerice jedan od najpoznatijih uzroka opadanja kose. Naime, kemoterapija napada sve brzorastuće stanice u organizmu (kao što je tumor), ali između ostalog i folikule kose. Također, određeni lijekovi za regulaciju krvnog tlaka ili gihta mogu uzrokovati opadanje kose. Kao što i manjak vitamina i minerala može uzrokovati opadanje kose, također i visoka količina vitamina A, može izazvati gubitak kose.

Starenje

Starenjem se većini žena kosa prorijedi. Na žalost protiv gubitka kose uzrokovanog starenjem nema lijeka, no ono se pravilnom prehranom i pravilnim njegovanjem kose može usporiti.

Kako spriječiti i liječiti gubitak kose?


Na žalost, gubitak kose kod žena ima toliko terapija, koliko ima i uzroka, te nema jedinstvenog rješenja. Rješenja imaju raspon od jednostavnog čekanja da vam se stanje popravi do presađivanja kose, a tretman ovisi o samom uzroku opadanja kose, te koliko gubitak kose utječe na samopouzdanje same osobe.

Evo, nekoliko mogućih rješenja protiv opadanja kose.
Losioni i kreme – Kreme i losioni koji sadrže Rogaine ili Regain (minoxidil) koji pomaže u rastu kose, posebno su poželjna terapija kod osoba koje nasljedno gube kosu. Ti se proizvodi direktno stavljaju na vlasište.
Protuupalni lijekovi – Steroidne kreme ili injekcije mogu pomoći u smirivanju folikula koji su prošli kroz nestručne kemijske tretmane ili neprimjerene frizure.
Promjena lijekova – ukoliko određeni lijekovi koje koristite uzrokuju opadanje kose, pokušajte ih zamijeniti za neke druge, koji nemaju te nuspojave.
Tupei i perike – Na žalost, kada nema druge pomoći, tupei i perike mogu biti alternativa gubitku kose i ćelavosti.
Operacija – Postoje brojni operativni postupci koji mogu pomoći u vraćanju kose, no na žalost žene najčešće nisu dobri kandidati za takve postupke jer u većini slučajeva gube kosu ravnomjerno po cijelom vlasištu (što nije slučaj kod muškaraca). U nekim zemljama presađivanje kose kod žena nije odobreno od zdravstvenih organizacija, jer često ne rezultira željenim učinkom. Prije nego što se odlučite na taj postupak, dobro se informirajte.

(vam)/zena.hr