Zašto trebate svakodnevno konzumirati limun?

Prevencija bubrežnih kamenaca

Samo pola šalice limunovog soka dnevno je dovoljno da se poveća razina citrata u urinu. Istraživanja su pokazala da limun može pomoći u prevenciji formiranja bubrežnih kamenaca.

Ublažavanje bolova u grlu

Miješanje soka od limuna s medom može ublažiti bolove u grlu i osjećaj nadraženosti grla.

Poticanje mršavljenja

Sok od limuna definitivno može potaknuti mršavljenje, a istraživanja pokazuju da može pomoći i u održavanju zdrave tjelesne težine. Sok od limuna sadrži pektin, vrstu topivih vlakana koja dokazano može pomoći u uklanjanju suvišnih kilograma.

Bolji početak dana

Dan nemojte započinjati kofeinom, već toplom vodom pomiješanom s limunovim sokom kako biste stimulirali rad probavnog sustava i povećali unos vitamina C.

Ublažavanje iritacija kože

Trljanje kože limunom može pomoći u ublažavanju iritacija kože, naročito uboda insekata. Limun ima protuupalno djelovanje i ubrzat će oporavak kože.

Poticanje rada probavnog sustava

Stručnjaci preporučuju da svakodnevno pijete limunov sok sa sjemenkama lana kako biste potaknuli rad probavnog sustava i ubrzali čišćenje od toksina.

Prevencija raka

Istraživanja su pokazala da limun ima antikancerogeno djelovanje jer sadrži spojeve koji štite stanice od oštećenja koja mogu uzrokovati nastanak stanica raka.

Povećanje unosa kalija

Banane nisu jedina namirnica koja je odličan izvor kalija. Limun pruža čak 80mg ovog minerala koji omogućava svakoj tjelesnoj stanici normalan rad.

Regulacija tjelesne temperature

Kada imate visoku temperaturu svakako povećajte unos limuna jer su istraživanja pokazala da limun može ubrzati snižavanje tjelesne temperature.

Regulacija pH ravnoteže

Iako je limun kiselog okusa, ima alkalno djelovanje i može regulirati pH ravnotežu u tijelu. To je ključno za pravilan rad organizma.

izvor: centarzdravlja.hr