Zašto pubertet počinje sve ranije?

S

ve brže odrastanje

Starost pri početku puberteta se snižava iz godine u godinu. U 19.st. dečki su u pubertet ulazili sa 17 godina a djevojke s 15. Godine 1960 je prosjećna starost djevojki koje su pri početku puberteta imale 12 godina, dečki 14. Istraživanje danskih znanstvenika iz 2006 u kojem je sudjelovalo tisuću djevojaka, otkrila je da je prosječna starost pri kojoj se djevojkama počinju razvijati prsa samo 9 godina i 10 mjeseci - jednu godinu nego u istraživanju provedenom 1991. Stručnjaci misle da je stopa starosti koja se smanjuje u ulasku u pubertet valjana za cijelu Europu.  

''Iznenađujuća činjenica da je samo u 15 godina došlo do tako velikih promjena, to je vrlo zabrinjavajuće" rekao je dr. Anders Juul, voditelj odjela za rast i razmnožavanje Sveučilišne bolnice u  Kopenhagnu. ''Djevojke koje sazrijevaju ranije suočavaju se s problemima teenagera s kojima se još ne znaju nositi, osim toga kasnije su izloženije raznim oboljenjima". Duža izloženost estrogenu povećava, mogućnost raka dojke i srčanih oboljenja. 

 

Uzroci za sada nepoznati

Sve brže odrastanje djevojaka i dječaka je svakako alarmantno, stoga mnogi znanstvenici pokušavaju razumjeti ovaj fenomen. "Rezultati ovih istraživanja su jasan znak da nešto utječe na našu djecu, to je zasigurno loša prehrana, kemikalije iz okoliša ili slaba fizička aktivnost" rekao je Juul. Za poteškoće u spolnom razvoju krive su brojne umjetene kemikalije, prije svega bisfenol A, koji se nalazi na limenkama i dječijim bočicama.

Drugi faktor, koji bi mogao utjecati na ubrzani razvoj su prehrambene navike. Djeca danas jedu količinski više od prijašnjih generacija, sve više jedu crveno meso. Nedavno istraživanje engleskih znanstvenika s Sveučilišta u Brightonu je potvrdilo povezanost mesa i ranim ulaskom u pubertet. Skoro polovica djevojaka koja je na jelovniku imala 12 puta tjedno meso, je ušla u pubertet prije 12-te godine, među djevojkama koje su meso jele 4 puta tjedno, bila je samo trećina.

 

Veliki problemi malih djevojčica

Dr. Richard Sharpe, voditelj Odjela za reproduktivna istraživanja Sveučilišta u Edinburghu, je izjavio, da sve više istraživanja potvrđuje snižavanje straosti početka puberteta, trend se očituje i kod dječaka. Prema školskom zboru očigledno je da sve veći broj dječaka mutira prije 12-te i 13-te godine. 

Njegovom mišljenu pridružuje se i dr. Richard Stanhope, ekspert na području hormonskih problema kod djece. ''Uz sve probleme koje donosi pubertet teško se nose i stariji teenageri a kamoli djevojčice i dječaci od 12 ili 13 godina" rekao je. ''Ta djeca su u večoj opasnosti jer se ne znaju primjereno ponašati s obzirom na svoj fizički izgled i time su laka meta, izopačenih ljudi".

Djevojke su često kada sazrijevaju u školi predmet podsmijeha i spolnog maltretiranja. "Već s devet godina sam morala nositi grudnjak ipraviti se da sam bolesna kako bi izbjegla tjelesni" rekla je jedna djevojka, koja nije htjela reći svoje ime. "Najčudnije je bilo da su me neki muškarci promatrali kao odraslu a zapravo sam imala samo 11 godina" dodala je.

 www.intimatemedicine.com.hr