Zašto je tako teško prestati pušiti?

Zašto je tako teško prestati pušiti?
...osjećaj frustracije, nestrpljivost i ljutnje, tjeskoba, razdražljivost...

Kamo nikotin odlazi i koliko dugo ostaje?

Nikotin ulazi u krvotok kroz usta ili nos te se širi po cijelom organizmu trujući ga i zagađujući. Utječe na srce i krvne žile, hormone, metabolizam mozak. Tijekom trudnoće, nikotin slobodno prelazi placentu te je otkriven u amnionskoj tekućini i krvi pupkovine u novorođenčadi.

Razni faktori utječu na to koliko brzo se organizam oslobađa od nikotina i njegovih nuspojava. Aktivnim pušačima će, primjerice, u organizmu ostati još nekoliko dana nakon prestanka pušenja.

Kako nikotin stvara ovisnost?

Nikotin stvara osjećaj ugode, pa se pušačima želja za njim pojačava. Budući da se živčani sustav navikava na nikotin, korisnici duhana povećavaju dozu duhana kojeg koriste. To povećava količinu nikotina u njihovom krvotoku, pa im sve više duhana treba kako bi postigli željeni učinak. Tijekom određenog perioda, ljudi koji koriste duhan dosegnu određenu razinu nikotina i onda moraju nastaviti s pušenjem kako bi održali razinu nikotina u mjeri koja je za njih ugodna.

Problemi kod odvikavanja

'Skidanje' s nikotina je i psihičko i fizičko. Fizički, tijelo reagira na uskraćivanje nikotina. Mentalno i emocionalno, čovjek je suočen s odustajanjem od navike, a to traži velike dugoročne promjene u ponašanju. Kako biste se uspješno odvikli od nikotina trebate voditi računa i o psihičkim i o fizičkim aspektima 'odvikavanja'. A to je živa muka.

Oni koji su redovito koristili duhan nekoliko tjedana ili duže i onda naglo prestali ili bitno smanjili unos imat će simptome odvikavanja. Simptomi počinju obično nakon nekoliko sati i dođu do vrhunca nakon 2 do 3 dana kada nikotin i njegovi nusproizvodi napuste tijelo. Simptomi odvikavanja mogu trajati nekoliko dana ili tjedana. No svakim danom postajat će slabiji, i to je utješno.

Simptomi koji se pojavljuju u početku odvikavanja:

Vrtoglavica (može trajati samo dan ili dva nakon prestanka pušenja), depresija, osjećaj frustracije, nestrpljivost i ljutnje, tjeskoba, razdražljivost. Problemi sa spavanjem koji mogu ići od nesanice do nemirnog sna, pa čak i noćnih mora. Javljaju se problemi s koncentracijom, nemirom, glavoboljama, umorom, povećanim apetitom te sporijim otkucajima srca.

Svemu tome unatoč, upustite se u tu 'avanturu', pokušajte se riješiti cigarete koliko god teško bilo.

Magazin.net.hr