Zamjenski lijek za astmatičare Teokap na listi lijekova u HNŽ-u

tablete

Stalno smanjivanje broja stanovnika, slaba kupovna moć samo su neki od razloga zašto farmaceutske tvrtke sve češće odustaju od poslovanja u BiH. Zbog toga se konstantno pojavljuju nedostaci pojedinih lijekova, piše Večernji list BiH.

Uglavnom se radi o citostaticima, a od početka ove godine u Hercegovačko-neretvanskoj županiji došlo je do problema s lijekom teofilin koji je namijenjen za liječenje astme i sličnih stanja. Kako su za Večernji list objasnili iz Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a, spomenuti lijek zastupljen je na listi lijekova, i to s dva zaštićena imena (Euphylong i Teokap SR) i tri jačine.

Zakonske kontrole

- Krajem 2018. godine pojavio se problem u opskrbi ljekarni ovim lijekom. Proizvođač lijeka Euphylong 50x200mg i 50x300mg (tvrtka Takeda) prestao je proizvoditi ovaj lijek za bh. tržište i pojavila se nestašica. S druge strane, imamo velik broj ljudi koji koristi ovaj lijek, tako da smo došli u situaciju koja nije bezazlena - rekli su nam u ZZO-u HNŽ-a.

Zamjena za spomenuti lijek je Teokap SR - 30x100mg; 30x200mg i 30x300mg, proizvođača Nobel, ali on sve do kraja prošloga tjedna nije prošao zakonske kontrole Agencije za kontrolu lijekova. - Mi smo u petak dobili obavijest kako je Teokap SR - 30x100mg; 30x200mg i 30x300mg prošao potrebne kontrole i određene količine već su raspoređene po ljekarnama koje imaju ugovor sa ZZO HNŽ-a.

Potpuna normalizacija opskrbe očekuje se tijekom mjeseca veljače, a do potpune normalizacije opskrbe Zavod će pratiti stanje opskrbljenosti ljekarni ovim lijekom i pravodobno informirati osiguranike o istom - rekli su za Večernji list u ZZO-u HNŽ-a. Dodaju kako ZZO HNŽ u ovim situacijama poduzima sve zakonom predviđene korake te kako pokušava osigurati neometanu opskrbu ljekarni svim lijekovima koji se nalaze na listi ZZO-a.

Promjene na tržištu

Dodaju kako se promjene na tržištu konstantno prate i kako se institucije moraju prilagođavati svakodnevnim problemima koji su pojavljuju u ovome procesu. I posljednji događaji samo su još jedan pokazatelj koliko je BiH malo tržište za farmaceutske tvrtke te kako će u budućnosti biti potrebno uložiti dodatne napore kako bi se osigurala normalna opskrba lijekovima koje svakodnevno koriste tisuće osiguranika u HNŽ-u i u svim drugim županijama.