Zabranu pušenja u FBiH podržava više od 70 posto građana

pušenje, zabranjeno pušenje, pušenje, masovno pušenje, zabranjeno pušenje, Pušenje je porok, pušenje, zabranjeno pušenje, pušenje, zabranjeno pušenje, Njemačka, zabrana pušenja, Nizozemci, zdravstveni sustav , pušači
...Crvenim križem Novo Sarajevo i Europskim udruženjem studenata prava (ELSA) povodom Svjetskog dana zdravlja u Sarajevu je organizirala uličnu akciju "Kaži u lice".

Nekoliko stotina građana/ki je sudjelovalo u akciji "Kaži u lice" i na taj način uputili su poruke Federalnom ministarstvu zdravstva, vladi i parlamentarcima FBiH na nužnost hitnog usvajanja Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u FBiH.

U protekloj godini nacrt ovog Zakona je usvojen od Vlade FBiH i Parlamenta FBiH, a u listopadu prošle godine završene su sve javne rasprave.

Međutim, prijedlog tog zakona još nije upućen u daljnju proceduru, čime se ne pruža podrška očuvanju zdravlja i života građana FBiH u segmentu zaštite od duhanskog dima. Bosna i Hercegovina ima jednu od najvećih prevalenca pušenja u Europi. Samo u Federaciji BiH u 2015. godini zabilježeno je da se ¾ svih smrtnih ishoda može pripisati onim bolestima za koje je jedan od najvećih faktora rizika pušenje i/ili izloženost duhanskom dimu.

Tijekom akcije volonteri/ke su prikupili poruke i komentare građana koji su se na taj način direktno obratili vladajućim strukturama u FBiH, i sve poruke građana će biti dostavljene relevantnim institucijama. Poruke građana ističu važnost i nužnost usvajanja Zakona, te potiču vlasti da Zakon što prije upute u dalju proceduru. Na taj način organizatori planiraju motivirati vlasti da se Prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u FBiH što prije uputi u dalju proceduru te usvoji.

"Hoćemo hitno novi i bolji Zakon", "Za zabranu pušenja u zatvorenim prostorijama zalaže se i jedan pučač", "Trebamo ovaj zakon jer svaka druga opcija je štetna za zdravlje i pušača i nepušača", su bile samo neke od poruka građana.

Prema istraživanju koje je krajem 2016. proveo Ekonomski institut u Sarajevu zabranu pušenja na zatvorenim javnim mjestima podržava više od 70 posto ispitanika u FBiH, od kojih je 90.80 posto nepušača i 49.60 posto pušača.

Novi Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u FBiH predviđa ograničenje konzumiranja duhana u zatvorenim javnim i radnim mjestima kao i reguliranja prodaje, promocije i pakiranja duhanskih proizvoda, reguliranje odnosa duhanske industrije i vlasti i brojna druga pitanja, a sve po uzoru na progresivne primjere i iskustva drugih država u oblasti kontrole duhana.

Sada kada većina građana, pušača i nepušača, daje podršku ovom zakonu, izražavamo nadu da će to prepoznati i donosioci odluka i da će Zakon uputiti u dalju proceduru, priopćeno je iz Udruge PROI.

Fena