Za zimu bez prehlade: Čudesni napitak od đumbira i mlijeka

grlobolja, limunada s medom, đumbir, napitak,  prirodni napitak, prehlada, prehlada, napitak, čudotvorni napitak, đumbir, zima
Potiče rad metabolizma, sagorjevanje masti te olakšava mršavljenje, a odličan je i za cjelokupno zdravlje, pogotovo u hladnim zimskim mjesecima kada su prehlade dio svakodnevice.

Neki od zanimljivih i nesvakidašnjih sastojaka koje ovaj napitak sadrži su:

Kurkuma

Ovaj začin je vrlo sličan đumbiru i zove se žuti đumbir ili indijski šafran zbog žute boje. Kurkumin sadržan u korijenu ima antiseptički i protivupalni učinak, a već se dugo koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini.

Kardamom

Kardamom pripada đumbirskim biljkama, a poznat je po svojim eteričnim uljima koji imaju antiseptičko, umirujuće i protivupalno dejstvo na naše tijelo. Da bi se kompletan učinak kardamoma razvio, treba da ga kupite u svježem obliku.

Sastojci:

200 ml vode

1 čajna kašičica tamne kurkume

2 štapića cimeta

5 mahuna kardamoma

30 g svježeg đumbira

600 ml zobenog, bademovog ili rižinog mlijeka

2 prstohvata svježe mljevenog crnog bibera

1 kašika lanenog ulja

1 čajna kašičica meda

Priprema:

Prokuhajte vodu. Oljuštite đumbir i izrežite ga na tanke kriške. Pomiješajte kurkumu, biber i kardamom, dodajte štapiće cimeta i đumbir te sve stavite u lonac s toplom vodom. Kuhajte oko osam minuta na srednje jakoj vatri. Dodajte mlijeko i lagano zagrijte smjesu, a zatim sklonite lonac sa toplote. Dodajte laneno ulje i zasladite s medom po volji. Sve dobro promiješajte. Nakon što izvadite štapiće od cimeta, mlijeko možete sipati kroz cjediljku. Sastojci su još intenzivniji ako ih usitnite u blenderu. Tada je vaše mlijeko gušće i sadrži još više vlakana.