Za odvikavanje od cigarete potrebno 5 godina i 7 pokušaja

Većina bivših pušača prestaje pušiti zbog straha za svoje dugoročno zdravlje, a drugi česti razlozi su neprivlačnost suprotnom spolu, borba s disanjem te osuđivanje okoline. Prosječna dob za prestanak pušenje je 27 godina, a da bi se počeli osjećati kao nepušač potrebno je oko tri mjeseca. Prosječni pušač treba pet godina i sedam pokušaja da se u potpunosti odrekne cigareta, pokazalo je istraživanje na 3000 bivših i stalnih pušača na Sveučilištu u Lancasteru.

- Prestanak pušenja je vrlo teško i stresno vrijeme, posebice prvi tjedan. U to vrijeme dobro je imati prijatelja nepušača koji ima slično iskustvo da vas može podržati i ohrabriti - kaže voditelj studije Cary Cooper.

Određeno doba dana može biti teže od drugih pa je dobro pronaći novi hobi ili vježbu koja će zaokupiti vaš um.

- Dobra ideja je napraviti popis razloga zašto želite prestati pušiti te početi misliti o sebi kao nepušaču, a ne kao bivšem pušaču. Žudnja traje samo nekoliko minuta, zato nemojte odustati - savjetuje Cooper.

Studije je također otkrila da je polovica onih koji su prestali pušiti u novogodišnjoj noći počela pušiti opet u roku od deset dana.

IZVOR: 24sata.hr