Vrijeme je za kuhano vino

Vino
Ovaj napitak je idealan za zagrijati nas tijekom oštrih zimskih mjeseci, a najbolje ga je piti u veselom, ugodnom društvu. Tradicija kuhanog vina potječe iz sjeverne Europe gdje se počelo konzumirati još u doba Srednjeg vijeka. Iz Švedske se ovaj napitak preko barbarskih plemena proširio u Rimsko carstvo, a zatim i u naše krajeve.

Sezona pijenja počinje u studenom i traje sve do sredine siječnja. Priprema se crveno, ali i bijelo vino, a recept za pripremu je prilično jednostavan te dopušta i malo kreativnosti u kojoj ipak ne valja pretjerivati.

Začini
Začini koji se dodaju zagrijanom crnom ili bijelom vinu uz dodatak šećera zaslužni su za njegovu popularnost. Od začina se najčešće upotrebljavaju cimet, klinčić, đumbir, kardamon, anis, lovorov list, kore limuna, narandže i limete. U našim krajevima kuhano vino se najčešće priprema uz dodatak cimeta i klinčića, a zanimljiv je podatak da u Finskoj prije serviranja stave u staklenu šalicuu nekoliko grožđica i oguljenih badema.

Kako kuhati vino?
Kod kuhanja vina jako je važno obratiti pažnju na odabir kvalitetnog vina koje mora biti punog okusa, a sve ostalo će učiniti začini i šećer. Vino je nabolje grijati skoro do točke vrenja, ali ne pustiti da proključa jer će izgubiti dosta od traženog okusa. Prije serviranja kuhano vino sa začinima potrebno je procijediti kroz cjediljku te potom poslužiti u čašama, najčešće staklenim. Kuhano vino ne samo da će vam popraviti raspoloženje nego je i jako zdravo. Sadrži mnogo vitamina i minarala koji pomažu u borbi protiv depresije, pa čak i nekih vrsta tumora.

Ipak, u svemu treba imati granicu pa tako i u ispijanju vina - ukoliko ga konzumirate u pretjeranim količinama, može imati sasvim suprotan učinak.
Kuhanje vina se pripisuje još Hipokratu, a nazivali su ga ‘Hipokris'. Smatralo se izrazito zdravim, posebno u vremena kada voda nije ispunjavala sanitarne standarde.

Jednostavno kuhano vino
Sastojci:
1 l crvenog vina
šećera po ukusu
komadić cimetove kore
Priprema
Zasladite vino po okusu, dodajte cimet i stavite na vatru. Čim prokuha sklonite sa vatre, sipajte u čajnik i poklopite da se vino ne hladi. Poslužite odmah.

Kuhano vino s voćnim čajem
Sastojci:
1 l crvenog vina
par kriški limuna, sa korom
par kriški naranče, sa korom
štapić cimeta
karanfilić
čašica vinjaka/konjaka
100 g šećera
biljni ili voćni čaj (preporuka: od šumskog voća)
Priprema
Operite limun i naranču, i isijecite ih na kriške. Točite vino u posudu i polako zagrijte. Dodajte komade voća, karanfilić i vinjak. Promiješajte s vremena na vrijeme i sačekajte dok ne bude vrelo pa dodajte cimet, sve vrijeme vodeći računa da vino ne proključa. Dodajte šećer, točite u čaše i ubacite vrećicu s čajem.

Kuhano vino s voćem
Sastojci
1 l crvenog vina
2 dcl vode
1 naranča (alternativno 2 mandarine)
1 jabuka
5-7 žličica šećera
malo cimeta (na vrh žlice)
Priprema
Neoguljenu naranču i jabuku isijecite na kolutove. U lonac stavite sve sastojke i kuhajte na srednje jakoj vatri. Čim proključa, sklonite ga sa vatre. Služite ga bez voća, u šalici za čaj, a može se piti i potpuno hladno!

Kuhano vino sa cimetom i konjakom
Sastojci:
2 boce crvenog vina
2 ¼ šalice vode
2 žlice šećera
2 štapića cimeta
½ šalice konjaka
limunova kora
Priprema:
Vodu, šećer i cimet stavite u lonac i pustite da proključa. Dodajte vino, pa lagano zagrijavajte dok ne bude vruće. Umiješajte konjak i sklonite sa vatre. Poslužite uz sok iscjeđen iz limunove korice.

Kuhano bijelo vino rizling sa ružmarinom
Sastojci:
2 boce rizling bijelog vina
½ cl vode
2 žličice ružmarina
par žlica šećera
¼ šalice meda
2 limuna
Priprema:
Vodu, šećer, ružmarin i med lagano kuhajte oko 10 minuta, ali ne dajte da proključa. Dodajte vino. Ogulite limunove pa korice dodajte u vino. Pustite da odstoji neko vrijeme da svi sastojci puste arome, bez ključanja. Odstranite veće komade i poslužite toplo.
Vinarija.com