Vrhunac epidemije gripe za 10 dana, virus se lakše širi među djecom

gripa, Renato Glavaš, Ana Marija Dedić, Klinička bolnica Mostar, svinjska gripa, A(H1N1), Nova gripa, svinjska gripa, bakterije, gripa, Mostar, žena, posao, bolest, svinjska gripa, gripa, zaštita, lijek, gripa, mit, laž, cjepivo, gripa, prehlada, gripa, zdravlje, prehlada, lijek za prehladu, temperatura, zdravlje, virus, prehlada, namirnice, pogoršanje prehlade, bolest, pogreške, upala grla, liječenje, lijek, viroza, gripa, savjeti, zdravlje, prehlada, liječenje, prehlada, kako spriječiti, zlatna pravila, zima, najčešće greške, gripa, BIH, veljača, gripa, preventiva, kako spriječiti, spriječavanje, gripa, lijekovi, hrana, izbjegavanje, gripa, gripa, pandemija gripe, Svjetska zdravstvena organizacija, prehlada, simptomi, gripa, prehlade, lijek za prehladu, gripa, BIH, viroza, savjeti, prehlada, hrana za jelo, prehlada, pogoršanje prehlade, gripa, nepoznate stvari o gripi, virusi, gripa, često pranje ruku, prehlada, izliječenje, prirodan lijek, gripa, Gripa H3N8, svinjska gripa tamiflu, Nov
Kako nam je jučer rekao prof. dr. sc. Jurica Arapović, novooboljeli pristižu svakoga dana u Kliniku za zarazne bolesti SKB-a Mostar, ali trenutačno nitko nije ugrožen, piše Večernji list BiH.

Spriječiti komplikacije

- Poduzimamo sve kako bi pacijenti što brže ozdravili i izbjegli bilo kakve dodatne komplikacije zbog virusa gripe. Vrhunac vala epidemije očekujemo tek krajem ovoga mjeseca i vjerujem kako ćemo imati još mnogo posla dok se epidemija primiri - rekao je jučer Arapović za Večernji list. Povećan broj oboljelih očekuje se osobito zbog početka nastave u osnovnim i srednjim školama, a stručnjaci upozoravaju na činjenicu da se virus lako prenosi. - Gripa se uglavnom prenosi kapljičnim putem, kod djece je moguć i kontaktni prijenos preko ruku i sline. Kihanjem, kašljem i kapljicama sline iz usta virus se prenosi s osobe na osobu te mu izrazito pogoduje zatvoren i pretrpan prostor, kolektivni smještaji, poput vrtića, bolnica, učeničkih i studentskih predavaonica, javnih prijevoza pa čak i supermarketa. Iz toga možemo i pretpostaviti tko su potencijalni kandidati za infekciju virusom gripe - objasnio je naš sugovornik s Klinike za zarazne bolesti SKB-a Mostar. Za razliku od prehlade, koja uzrokuje blaže simptome, poput curenja bistrog sekreta iz nosa, kihanja, blaže grlobolje, suzenja očiju i blaže povišene tjelesne temperature, gripa uzrokuje ozbiljne simptome praćenu vrućicama iznad 38 stupnjeva, nerijetko i do 40 stupnjeva uz simptome zahvaćenosti dišnog sustava, curenje nosa, grlobolju, kašalj, glavobolju te izrazite bolove u mišićima i zglobovima, što bolesnici često opisuju kao osjećaj da ih je "vlak pregazio". Od drugih simptoma, osobito kod djece, mogu se često pojaviti dijareja i povraćanje.

Teža klinička slika

- Točna je tvrdnja da je klinička slika gripe u ovoj sezoni teža i da je puno više bolesnika koji se prezentiraju gripoznim sindromom. Prije svega, tome je razlog mutacija cirkulirajućeg soja virusa gripe. Svjetska zdravstvena organizacija je već početkom sezone gripe najavila mogućnost većeg broja oboljelih s obzirom na cirkulaciju promijenjenoga virusnog tipa gripe, koja se inače događa svakih nekoliko sezona. Ove sezone cirkuliraju virusi gripe tipa A i B, s tim da je u našem okruženju dominantan tip B, kao što je slučaj u cijeloj Europi i susjednim državama - zaključio je prof. dr. sc. Arapović. Zbog epidemije gripe, većina bolnica u državi odlučila je do daljnjeg zabraniti posjete pacijentima. Na taj način pokušava se smanjiti mogućnost ulaska virusa gripe u bolničke odjele i zarazu pacijenata. Virus je posebno opasan za kronične bolesnike jer izaziva komplikacije koje mogu biti opasne za život. Liječnici su poručili kako se stanovnici trebaju pridržavati svih savjeta stručnjaka kako bi mogućnost zaraze sveli na minimum.

vecernji.ba