Volite slaninu? A kako ćete je tek 'mesti' kad doznate koliko je dobra...

Slavonski proizvodi, brendirani proizvodi, autohtoni hrvatski proizvod, kulin ili kulen, slanina, kobasice, čvarci, Atelje kulin Galović, slanina, miris, špek, panceta, slanina, zanimljivosti, slanina, zdravlje, špek, slanina, šećer, šećer i masti, zdravlje, slanina, špek, slanina, užas, strava i užas, slanina, špek, dijeta, slaninske ruže, slanina, suhomesnati proizvodi, doručak, zdravlje, slanina, slanina, čvarci, slanina, zdravlje, prirodne masnoće, kad što jesti, slanina, zdrave masnoće, Zdrave namirnice, slanina
I dok jedni čeznu za njom, ali istovremeno je i izbjegavaju u širokom luku kako bi sačuvali dobro zdravlje i liniju, drugi je bez grižnje savjesti imaju svakodnevno na jelovniku tvrdeći da je zdravstveno vrlo poželjna namirnica. Pročitajte argumente jedne i druge strane i procijenite sami, piše zivim.hr.

Odmah na početku, da ne bi bilo zabune, nije da vas nagovaramo da u svoju prehranu uvrstite slaninu, ali ako to već činite - birajte domaću, od provjerenih proizvođača i bez pojačivača okusa, ta je uvijek bolji, odnosno zdraviji izbor od one industrijske.

A sada - znanost. Evo što najnovija istraživanja govore u prilog, ali i protiv česte konzumacije slanine.

ZA
Unatoč uvriježenom mišljenju da je štetna za srce, nekoliko je istraživanja potvrdilo da omega-3 masne kiseline u slanini zapravo štite srce od razvoja bolesti, a za razliku od omega-3 iz ribe, ona iz slanine nije puna žive. To je jedan od razloga zašto su mnoge studije pokazale da uključivanje slanine u umjerenoj količini u svakodnevnu prehranu snižava krvni tlak i razinu šećera u krvi, što pomaže u prevenciji dijabetesa, srčanih bolesti, moždanog ili srčanog udara.

Slanina je bogata i kalijem, ključnim mineralom za regulaciju krvnog tlaka, i time još učinkovitije smanjuje rizik za razvoj srčanih i krvožilnih bolesti. Također, slanina je bogat izvor visokovrijednih proteina koji pomažu u održavanju optimalne razine energije i izgradnji mišićnog tkiva te minimalnu količinu ugljikohidrata, a upravo su oni krivci za debljanje.

Naime, ugljikohidrati podižu razinu inzulina u krvi znatno više od zasićenih masti, a što je više inzulina u krvotoku, to će više hrane biti pohranjeno u obliku masti. Uz to, slanina obiluje važnim vitaminima i mineralima, od vitamina B1, B2, B3, B6 i B12 do fosfora, magnezija i željeza, a sadrži i mnogo selena, koji je ključan za pravilan rad štitnjače.

Dobra za imunitet, mišiće i hormone
No, slanina je i dobar izvor cinka, koji je nužan za zdrav imunosni ustav, rast i obnavljanje mišićnog tkiva te optimalne razine hormona u organizmu. Slanina sadrži i kolin, koji je ključan za očuvanje pamćenja.

Brojna su znanstvena istraživanja dokazala da svakodnevni unos namirnica koje sadrže kolin s vremenom smanjuje rizik za slabljenje pamćenja, a koristi se i u liječenju demencije, posljedica Alzheimerove bolesti i drugih kroničnih mentalnih poremećaja.

Deblja? Ne deblja!
Iako većina ljudi smatra da slanina deblja, upravo je suprotno: zasićene masti kakve su u slanini brže pružaju osjećaj sitosti nego hrana bogata ugljikohidratima. Istraživanja su pokazala da su osobe koje su povećale unos masti i smanjile unos ugljikohidrata dugoročno imale neusporedivo veći gubitak tjelesne težine.

I za kraj, slanina je prirodni podizač raspoloženja: istraživanja su pokazala da umami, takozvani peti okus, zvan i "okus za užitak", koji je specifičan za slaninu, poboljšava raspoloženje i osjećaj zadovoljstva te snižava razinu stresa.

PROTIV
Poznato je da slanina sadrži znatnu količinu zasićenih masti, za koje nas liječnici već godinama uvjeravaju da predstavljaju rizik za razvoj srčanih i krvožilnih bolesti. A to nas ne bi trebalo čuditi uzme li se u obzir da samo 3 dag slanine sadrži čak 30 miligrama kolesterola.

Uz to, većina slanina kupljenih u trgovinama sadrži nitrate, koji se u prerađenom mesu od životinja iz neorganskog uzgoja, poput šunke, kobasica ili slanine, koriste za uništavanje bakterija, ali i kao pojačivač okusa.

Novija su istraživanja pokazala da nitrati mogu pogodovati razvoju tumora, naročito onog debelog crijeva i rektuma. Naime, nitrati se u našem tijelu pretvaraju u N-nitrozo spojeve koji mogu uzrokovati rak. Istraživanje provedeno u Zürichu pokazalo je da postoji veza između konzumacije prerađenog mesa i povećanog rizika za smrt od srčanih bolesti ili raka. Zanimljivo je da je istraživanje provedeno na Sveučilištu Columbia pokazalo da je konzumacija prerađenog mesa povezana i s razvojem kronične plućne bolesti.

Previše natrija
Slanini se spočitava i prevelika količina natrija, a poznato je da prevelik unos natrija povisuje rizik za razvoj srčanih bolesti i povišenog krvnog tlaka, a samo jedna ploška slanine sadrži čak oko 190 miligrama natrija.

Kao da sve to nije dovoljno, znanstvenici s Harvardske škole javnog zdravlja analizirali su uzorke sperme 156 volontera te ih usporedili s njihovom prehranom, a rezultati su pokazali da su ispitanici koji su jeli mnogo prerađenog mesa (uključujući i slaninu) imali manju koncentraciju sperme i lošiju morfologiju.

Zabrinjavajuća bi mogla biti i činjenica da je konzumacija svinja iz masovnog uzgoja, od kakvih se proizvodi sva slanina u trgovinama i trgovačkim centrima, povezana s povišenjem razine IGF-1 (inzulinu sličan hormon rasta). A IGF-1 je dokazano jedan od hormona koji uzrokuju rast kanceroznih tvorevina.

Dokazana neuravnoteženost
Nije naodmet spomenuti ni podatak da meso dobiveno industrijskim uzgojem životinja ima izrazito neuravnotežen omjer omega-3 i omega 6-masnih kiselina. Omega-3 masne kiseline imaju protuupalno djelovanje, a omega-6 djeluje proupalno i izuzetno je važno da te dvije esencijalne masne kiseline budu uravnotežene kako bismo se zaštitili od kroničnih bolesti.