Vodeni kefir (tibicos)

Vodeni kefir (tibicos)
Vodeni kefir je probiotički, fermentirani napitak koji se priprema od simbiotske kolonije bakterija i kvasaca tj. tibicosa i zaslađene vode. Granule kefira su male, prozirne i želatinozne strukture koje se ne mogu napraviti, već ih morate nabaviti od prijatelja ili kupiti od povjerljivog izvora. U ispravnom okruženju granule se množe i možete ih koristiti iznova u nedogled uz pravilnu njegu.

Vodeni kefir je bogat enzimima, mikronutrijentima i "dobrim" bakterijama. Za njegovu izradu nisu potrebni mliječni proizvodi pa je pogodan za osobe koje imaju intoleranciju na laktozu ili se pridržavaju veganske prehrane čime predstavlja dobru alternativu mliječnom kefiru.


Jeste li znali da vodeni kefir proizvodi malu količinu alkohola zbog fermentacije? No sadržaj alkohola se u vodenom kefiru kreće između 0.5% i 0.75%.

Pripremljeni vodeni kefeir može stajati na sobnoj temperaturi 3 do 4 dana, a u hladnjaku 2 do 3 tjedna.

Vodeni kefir - prednosti
Probiotske namirnice kao što je vodeni kefir imaju brojne zdravstvene prednosti za zdravlje. Premda mliječni kefir ima više probiotičkih svojstava od vodenog, vodeni kefir i dalje ima zdravstvene prednosti kao što su:

antibiotska, protuupalna i antifungalna svojstva,
smanjuje rizik od dijabetesa,
promiče zdrav rad probave,
jača imunitet,
daje energiju,
pomaže u borbi protiv raka,
održava srčanu funkciju,
pomaže liječenju astme,
potiče detoksikaciju,
doprinosi zdravlju kože, itd.

Između ostalog sadrži i brojne vitamine kao što su B1, B6 i B12. Za pripremu vodenog kefira možete koristiti i voće koje povećava količinu vitamina C u kefiru.

Vodeni kefir za mršavljenje
Vodeni kefir sadrži brojne nutrijente koji pomažu balansiranju dijete, a probiotici u kefiru poboljšavaju probavu čime mogu doprinijeti gubitku kila i mršavljenju.


Vodeni kefir - priprema
Za pripremu baznog recepta su vam potrebna:

kefirna zrnca (tibicos kristali),
filtrirana voda (možete koristiti i kokosovu vodu za više nutritivnih sastojaka),
smeđi šećer.
U pripremi vodenog kefira mogu se upotrebljavati različiti šećeri (bijeli, smeđi, palmin, itd.), ali se ne preporučuje upotreba meda i zamjenskih zaslađivača (stevija, agavin sirup itd.). Prilikom izrade poželjno je koristiti staklenku pošto bi plastika mogla oštetiti bakterije i otpustiti nepoželjne kemijske spojeve.

Potrebno vrijeme za izradu vodenog kefira i razvijanje granula je 24 do 48 sati. Nemojte ostaviti granule u vodi više od 48 sati jer bi ih to moglo oštetiti.

Jedan od najvažnijih okolišnih čimbenika za pripremu kefira je temperatura. Kako bi znali da granule rade pogledajte boju tekućine - trebala bi malo posvijetliti i postati mutnija.

Ponekad okus postane manje sladak i pretvara se u blago kiseo. U slučaju da vam vodeni kefir izgleda i miriše čudno ili je neugodnog okusa nemojte ga piti.

Vodeni kefir - sastojci za izradu vodenog kefira s okusom
6 jušnih žlica granula kefira (tibicos kristala),
6 jušnih žlica šećera,
suho voće po izboru (1 smokva ili 6 komadića grožđa i sl.),
1 citrus (limun ili naranča; narezan na polovine),
filtrirana voda.
Priprema
U čistu staklenku pomiješajte vodu i šećer dok se šećer ne otopi. Vodi dodajte granule kefira, suho voće i citrus.
Smjesu pokrijte tanjurićem ili gazom kako bi spriječili kukce od ulaska. Ostavite na sobnoj temperaturi (ne direktno na suncu) 24 do 48 sati. Što kefir duže ostavite da fermentira to će okus biti jači i više će se šećera fermentirati (što je dobro ako želite smanjiti unos ugljikohidrata).
Kada dobijete okus koji želite procijedite tekućinu kroz sito. Nemojte držati kristale kefira više od 48 sata.
Granule kefira operite i spremite za ponovnu upotrebu kasnije. Zrnca možete staviti u malo vode i šećera i držati u hladnjaku 5 dana ili zamrznuti.
Procijeđena tekućina koju ste dobili je vodeni kefir.
Vodeni kefir možete piti samostalno ili dodati u sok, smoothie ili desert.

Vodeni kefir - gdje kupiti?
Granule kefira najbolje je nabaviti od poznanika s obzirom da se s vremenom povećavaju i množe. Gotovi vodeni kefir možete kupiti u webshop-ovima.

Vodeni kefir - cijena
Cijena gotovog vodenog kefira košta oko 35 kn (700 ml). Granule kefira ponekad možete pronaći online od osoba koje rade vodeni kefir, a najčešće se prodaju po 30 - 40 kn.

Vodeni kefir - nuspojave
Kada se konzumira u velikim količinama vodeni kefir može imati određene nuspojave zato se preporučuje postupna konzumacija vodenog kefira. Počnite s jednom jušnom žlicom dnevno i povećajte količinu s vremenom.

Neke od nuspojava koje se mogu pojaviti uslijed prevelike konzumacije su:

zatvor,
grčevi u želucu,
infekcije mokraćnog sustava,
nadutost.

Nemojte ignorirati nuspojave i slušajte svoje tijelo. Ako i nakon malih količina imate ozbiljne nuspojave prestanite konzumirati vodeni kefir u potpunosti.

Kod nekih ljudi moguća je alergijsku reakciju nakon konzumacije kao što su glavobolja, mučnina ili proljev. U tom slučaju odmah prestanite s konzumacijom i savjetujte se s liječnikom.