Vjetrovi: Što vam tijelo poručuje ovom neugodnom pojavom?

vjetrovi, Uzroci, neugodni plinovi, krivac, vjetrovi, negodan miris

1. Poremećaj broja bakterija

Bakterije izazivaju fermentaciju, odnosno razgradnju hrane koju smo pojeli. Taj proces započinje u želucu i nakon toga u debelom crijevu, ali ponekad se nastavlja i u tankom zbog čega dolazi do oslobađanja plinova koje izbacujemo u obliku neugodnih vjetrova.

Uzrok tome može biti viroza, ali i prehrana. Osjetite li nadutost i težinu u želucu izbjegavajte namirnice koje napuhuju poput avokada, šljiva, graha i leće, luka i češnjaka.

2. Jedete na brzinu

Ako imate naviku jesti brzo ili pričati dok uživate u obroku, tijekom ove radnje progutate velike količine zraka. Zrak pomiješan s hranom dolazi do želuca i uzrokuje nadutost, a time i oslobađanje plinova.

Što više zraka unesete u tijelo te ćete se više vaš trbuh napuhati.
Većinu ćete izbaciti podrigivanjem, a dio koji prođe kroz ostatak probavnog sustava izlazi u obliku vjetrova.

3. Intolerancija na hranu

Iako ste možda tijekom cijelog života uživali u mlijeku i mliječnim proizvodima bez ikakvih problema, to se tijekom godina života može promijeniti. Tijelo može postati intolerantno na laktozu u ovim namirnicama te je ne može probaviti, zbog čega se možete osjećati napuhano i tromo te ispuštati vjetrove.

Isto vrijedi i za gluten - sastojak brojnih žitarica koji intolerancijom postaje neprobavljiv te izaziv probleme u probavi, a time i plinove.

4. Neredovita probava

Obavljanje velike nužde krucijalno je za zdravlje vašeg organizma. Na taj način iz tijela izbacujete ostatke hrane koji mu nisu potrebni. No ako odbačena hrana ostane predugo u probavnom traktu, bakterije koje 'odrađuju' svoj posao uzrokuju fermentaciju i oslobađanje plinova koji se gomilaju u crjevima.

Na kraju, izlaze u obliku vjetrova neugodnog mirisa. Imate li problema s probavom, pijte puno tekućine, počnite vježbati i prehranu osvježite namirnicama bogatim vlaknima.

5. Teška hrana i gazirana pića

Hrana koju unosite u organizam u njemu ostaje dugo i tijekom procesa probave, koji započinje u ustima, prolazi kroz brojne promjene. Pržena i masna hrana vrlo je teško probavljiva te se dugo zadržava u crijevima.

Time se tijekom probave oslobađa velika količina plinova koji uzrokuju neugodne vjetrove. Isto vrijedi i za gazirana i slatka pića koja u sebi sadrže mjehuriće zraka i time otežavaju proces probave.

Izvor: zadovoljna.hr