Vitamin C ubija stanice raka? Navodno da, ali samo ako ga uzimate na ovaj način

vitamin c, askorbinska kiselina, stimulira proizvodnju interferona, deaktivira viruse, herpes, antioksidant, tetanus, stafilokok, difterija, tuberkuloza, Smanjuje kroničnu upalu, Bijele krvne stanice, vitamin c, organizam, nedostatak vitamina c, kako prepoznati, simptomi, vitamina C, karcinom, redovito konzumiranje , vitamin c, zdravlje

Kad se vitamin C uzima oralno, velike količine se izlučuju ili ostaju neiskorištene u organizmu. Kad se vitamin C uzima intravenski, učinak je 100 do 500 puta jači, tvrde stručnjaci.
Ovo bi moglo objasniti činenicu da su mnoga klinička ispitivanja pokazala vezu između uzimanja vitamina C i raka, no većinom su se oslanjala na oralnu primjenu koja nije pokazala dovoljno dobre rezultate.

Rezultati najnovijeg istraživanja

Znanstvenici sa sveučilišta u Iowi proveli su istraživanje koje je pokazalo kako se potencijal vitamina C u borbi protiv raka ne vidi zbog njegovih antioksidantskih sposobnosti, kako se ranije pretpostavljalo. Naprotiv, vitamin C generira slobodne radikale koji razdvajaju stanice raka, ostavljajući zdrave stanice potpuno neoštećene.
U jednom od prethodnih istraivanja, isti znanstvenici su otkrili da visoke doze vitamina C selektivno ubijaju stanice raka u laboratorijskim pokusima s miševima i to samo onda kada se vitamin unese intravenski.

Kako točno funkcionira?

U novom istraživanju, pokušali su otkriti uzrok koji stoji iza ove pojave. Utvrdili su da se u tijelu vitamin C jako brzo razgrađuje, proizvodeći slobodni radikal hidrogen peroksid kao nusproizvod.
Znanstvenici su otkrili i kako zdrave stanice imaju obrambene mehanizme koji im lako dopuštaju da se odupru oksidativnim efektima vodikovog peroksida.
"U ovom radu smo pokazali da su stanice raka mnogo manje učinkovite u uklanjanju vodikovog peroksida od zdravih stanica. Tako su stanice raka sklonije oštećenjima i smrti kada su pod utjecajem visoke razine vodikovog peroksida. Ovo objašnjava kako veoma velika količina vitamina C ne utječe na normalno tkivo, ali može uništiti tumorske stanice", rekao je glavni istraživač Garry Buettner.

zena.net.hr