Virusni gastroenteritis | Hercegovina.Info

Virusni gastroenteritis

Virusni gastroenteritis
Najčešći način razvoja virusnog gastroenteritisa je kontakt sa zaraženom osobom ili konzumacija zaražene hrane ili vode. Ako ste inače zdravi, vjerojatno ćete se oporaviti bez komplikacija, no za dojenčad, starije osobe i osobe s kompromitiranim imunološkim sustavom, virusni gastroenteritis može biti smrtonosan.

Nema učinkovitog tretmana za virusni gastroenteritis, stoga je prevencija najbitnija. Osim izbjegavanja potencijalno kontaminirane hrane i vode, temeljito i često pranje ruku je najbolja obrana.
Simptomi gastroenteritisa

Iako se obično naziva želučana gripa, gastroenteritis nije isto što i gripa. Stvarna gripa (influenca) utječe na vaš dišni sustav, tj. nos, grlo i pluća. Gastroenteritis, s druge strane, napada crijeva, uzrokujući znakove i simptome kao što su:

Vodenasti proljev (krvavi proljev obično znači da imate neku drugu, težu infekciju)
Grčevi u trbuhu i abdominalna bol
Mučnina ili povraćanje
Povremeni bolovi u mišićima ili glavobolja
Blago povišena temperatura

Ovisno o uzroku, simptomi se mogu pojaviti u roku od jednog do tri dana nakon zaraze i mogu varirati od blagih do teških. Simptomi obično traju samo dan ili dva, no povremeno mogu potrajati i do 10 dana.

Budući da su simptomi slični, virusni proljev lako je zamijeniti za proljev uzrokovan bakterijama, kao što su salmonela i E. Coli ili parazitima, kao što su Giardia.
Uzroci gastroenteritisa

Virusni gastroenteritis se najčešće prenosi putem kontaminirane hrane ili vode, ili ako dijelite posuđe, ručnike ili hranu s nekim tko je zaražen.
Virusi koji mogu izazvati gastroenteritis uključuju:

Rotavirus - djeca se obično zaraze kada prste ili kontaminirane predmete stavljaju u usta. Odrasli zaraženi rotavirusom nemaju simptome, ali još uvijek mogu širiti virus. U nekim je zemljama dostupno cjepivo, i čini se kako je učinkovito u sprječavanju teških simptoma.
Norovirus - ovim virusom mogu biti pogođena i djeca i odrasli, a najčešće se širi među ljudima u skučenim prostorima, putem kontaminirane hrane ili vode.

Liječenje gastroenteritisa

Na žalost, ne postoji specifičan medicinski tretman za virusni gastroenteritis. Antibiotici nisu učinkoviti protiv virusa, a njihova upotreba može dovesti do razvoja sojeva bakterija rezistentnih na antibiotike.

Liječenje gastroenteritisa se sastoji od metoda samopomoći
Samopomoć

Za početak, pijte što više tekućine kako biste spriječili dehidraciju, te se pokušajte držati sljedećih mjera:

Neka se vaš želudac oporavi - pokušajte izbjegavati krutu hranu nekoliko sati
Postupno počnite jesti lako probavljivu hranu - krekeri, tost, želatina, banane, riža i piletina.. Prestanite jesti ako se mučnina vraća
Izbjegavajte određene namirnice dok se ne oporavite - mliječne proizvode, kofein, alkohol, nikotin, masnu i začinjenu hranu..
Odmarajte - bolest i dehidracija će napredovati ako ste slabi i umorni
Budite oprezni s lijekovima - koristite lijekove kao što je ibuprofen rijetko, ako i uopće, s obzirom da mogu iritirati želudac. Umjesto toga, koristite acetaminofen, no oprezno, jer može uzrokovati toksičnost jetre, pogotovo kod djece

Samopomoć kod dojenčadi i djece

Kada vaše dijete ima crijevnu infekciju, najvažniji cilj je nadomještanje izgubljene tekućine i soli. Nekoliko savjeta vam može pomoći:

Pripazite da dijete dobiva dovoljno tekućine - potražite oralnu rehidraciju, poput Pedialytea. Nemojte koristiti samo vodu, kod djece s gastroenteritisom voda se ne apsorbira dobro i neće adekvatno zamijeniti izgubljene elektrolite. Izbjegavajte davanje djetetu soka od jabuke jer može izazvati proljev.
Postupno uvodite lako probavljivu hranu - tost, riža, banane i krumpir
Izbjegavajte određene namirnice - nemojte davati djeci mliječne i slatke namirnice, poput sladoleda, sokova i slatkiša, jer mogu izazvati proljev.
Neka se vaše dijete što više odmara - bolest i dehidracija mogu napredovati ako je dijete slabo i umorno.
Nemojte djeci i adolescentima davati aspirin - on može uzrokovati Reyev sindrom, rijetku, ali i potencijalno smrtonosnu bolest. Također, izbjegavajte upotrebu OTC lijekova protiv proljeva, ako vam ih liječnik nije preporučio. Oni mogu otežati tijelu borbu protiv virusa.

Izvor: krenizdravo.com