Virus 'Zika' se proširio svim zemljama Sjeverne i Južne Amerike

VIRUS Zika, kojeg prenose komarci i sumnja se da je odgovoran za rađanje bebe s oštećenjima mozga u Brazilu, vjerojatno se proširio svim zemljama Sjeverne i Južne Amerike osim Kanade i Čilea, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija u ponedjeljak.

Zika još nije zabilježena u kontinentalnom dijelu Sjedinjenih Država nego samo na Havajima, gdje je žena zaražena u Brazilu rodila dijete s deformacijom mozga.

Brazilsko ministarstvo zdravstva potvrdilo je u studenome da je virus povezan s fetalnom deformacijom mikrocefalijom, odnosno rođenjem s veličinom mozga manjom od uobičajene.

Brzo širenje bolesti

Brazil je prijavio 3893 slučaja mikrocefalije, što je više od 30 puta više nego bilo koje druge godine. Brzo širenje bolesti na 21 zemlju i teritorij od svibnja 2015. pripisuje se nedostatku imuniteta među stanovništvom i rasprostranjenosti vrste tropskog komarca (aedes aegypti) koji prenosi virus.

Dokazi o drugim putevima prijenosa ograničeni su, kaže WHO.

"Zika je izolirana u ljudskom sjemenu i prijavljen je jedan slučaj mogućeg prijenosa s čovjeka na čovjeka, međutim potrebno je više dokaza kako bi se utvrdila mogućnost prijenosa seksualnim kontaktom", napominje WHO.

Malo znanstvenih podataka

Nema dokaza da se virus prenosi majčinim mlijekom.

WHO trudnicama preporuča da se u slučaju putovanja u područja kojima kruži virus savjetuju s liječnicima. Zika je obično blaga bolest i o njoj ima malo znanstvenih podataka pa je nejasno zašto možda uzrokuje mikrocefaliju u Brazilu, priopćio je WHO.

"Iako dokazana povezanost između infekcije zike u trudnoći i mikrocefalije nije ustanovljena, ponavljam nije, postojeći posredni dokazi su sugestivni i vrlo zabrinjavaju", rekla je direktorica WHO-a Margaret Chan i zatražila da područni ured WHO-a za obje Amerike do kraja tjedna izvijesti što je poduzeo u odgovoru na zarazu.