Vino protiv glavobolje

Vino

Eksperimenti s genetskim modifikacijama hrane već su odavno iz laboratorija ušli u prehrambenu industriju, a znanost je nedavno odlučila i stati na kraj ubijanju životinja, laboratorijskim uzgojem mesa iz matičnih stanica, pa su gosti u jednoj britanskoj TV emisiji već bili u prilici kušati hamburgere izrađene na taj način.

No ako ste mislili da će se znanstvenici zaustaviti na takvim stvarima, prevarili ste se, jer ekipa Sveučilišta Illinois svoje eksperimante proširuje i na izradu alkoholnih pića.

Oni su naime ovih dana u publikaciji Applied and Environmental Microbiology, objavili znanstveni rad u kojem opisuju razvoj novih vrsta vina koja neće ljude samo riješiti glavobolja, već će im i poboljšati zdravlje.

U znanstvenom radu se objašnjava da se alkoholna pića temelje na fermentaciji, a njihova su izrađena uz pomoć specijalnog soja kvasca čiji genetički profil uključuje multiplicirane kopije gena.

Tijekom serije laboratorijskih testova, znanstvenici su otkrili da genetičkoj modifikaciji kvasca koji se koristi u prehrambenoj industriji, može koristiti enzim pod nazivom RNA-vođena Cas9 nukleaza.

Ono što je najvažnije kod tog enzima je u tome da on može pomoći u izradi novih sojeva kvasca, koji će pri korištenju u procesu fermentacije vina, dovesti do potpuno novih i vrlo zdravih pića koja vam nikada neće donijeti glavobolju.

"Vino sadrži vrlo zdravu komponentu, antioksidans resveratrol. S modificiranim kvascem, možemo povećati količinu resveratrola u vinu za 10 i više puta", objašnjava profesor mikrobiološke genomike Yong-Su Jin.

Osim za korištenje u fermentaciji vina, znanstvenici vjeruju da će novi kvasac omogućiti pojavu zdravijih prehrambenih namirnica u kojima se koristi fermentacija, poput sira, a istom tehnikom resveratrol se može dodati i u pivo.

Ono što znanstvenici ne govore je koliko genetski inženjering utječe na sami ukus vina, pa bismo im savjetovali da se posavjetuju s nekim somelierom prije nego što svoje GMO vino dovedu na tržište.

Izvor: College of Aces