VIDEO  Marokanac Meki Torabi liječi u Sarajevu

meki torabi, meki torabi

On od 3. listopada boravi u Sarajevu i bioenergijom, navodno, pomaže bolesnima da se izliječe. Na izmaku snage, promrzli od višesatnog čekanja od ranih jutarnjih sati stoje u kilometarskim redovima ne bi li osetili samo jedan Torabijev dodir. Da bi ritual ozdravljenja bio potpuno dobar, kako su Dnevnom avazu ispričali oni koji su već jednom ili više puta posjetili marokanskog iscelitelja, morali su dnevno da popiju litar i po "posvećene vode", koja se za 0,75 pfeninga može kupiti u dvorani. Narod vodu kupuje i nosi kartonima, ne žaleći ni poslednju marku iz džepa, iako niko ne zna hoće li mu ona uistinu pomoći.

"Ne uzima Torabi. On radi džaba! 'Zetra' nam uzima pare. Kažu da moraju da plate redare i čišćenje smeća koje ostavljamo iza sebe. Na početku kad sam dolazio nije bilo tako. Ulaz se nije plaćao", priča Ahmed Liho koji je na proplanku ispred hale strpljivo sjedio i čekao svoj red.
"Valjda kad su videli koliko ljudi dolazi počeli su da naplaćuju ulaz. Pa samo je juče ovde bilo više od 20.000 ljudi. Pomnožite to s jednom markom. I tako svaki dan. Ali, nije mi žao, ako mi ovaj čovek vrati zdravlje, dat ću im koliko god treba", nije Liho jedini koji tako misli. Iz ZOI 84 uzimanje crkavice od bolesnih ljudi, inače, zaista pravdaju ogromnim povećanjem troškova u zgradi i ispred nje. Kažu, valja platiti spremačice, redare, ventilaciju, upotrebu toaleta... tvrdeći da će im za to trebati više od 100.000 maraka!?

U video prilogu pogledajte kako je lani bilo u Zagrebu, a isto je i ove godine u Sarajevu.