Važnost njege kože nakon ljeta - kako očuvati preplanulost?

godišnji odmor, ljeto, ljepota, koža, njega, ljeto, sunce, gladovanje, trbuh, savjeti, vremenska prognoza, Hrvatska
Hidratantnu njegu lica nemojte zanemariti ni nakon povratka s mora, boravka na suncu i izloženosti UV zrakama, koje pogoduju isušenju kože i jedan su od najvećih krivaca za prve znakove starenja.Koži treba osigurati dovoljno vlage, koja ju učvršćuje i štiti. U suprotnom će vas zatezati, biti bez sjaja i sklonija borama. Kreme za hidrataciju možete dopuniti maskom, gelom, koji sadrže termalnu ili morsku vodu, esencijalna ulja, pantenol. Serumi se preporučuju kako bi poboljšali učinak hidratantne kreme, a kozmetičke kuće nude i bogat izbor hidratantnih emulzija koje vlaže kožu, te losiona. Odlični su i kremasti fluidi.

Kako održati ljetni ten

Gotovo kod svih koji su dio ljeta proveli u sunčanju i kupanju, i bili izloženi suncu, koža je potamnjela, ali i pretrpjela intenzivno UV zračenje. Nakon ljeta preporučuje se intenzivna, ali prvenstveno nježna njega koja bi održala ljetni ten što duže. Kakve preparate koristiti, te za koje se kozmetičke tretmane odlučiti da bi se zadržao preplanuli ten, raspitali smo se kod Dijane Vuković, vlasnice frizersko-kozmetičkog salona „Zara“.

„Dva su osnovna pitanja s kojima se mučimo po završetku godišnjeg odmora:„ Kako što duže zadržati mukom postignut ten?“ te „Kako što brže ukrotiti suncem i slanom vodom isušenu, hrapavu kožu?“. Sunčanje za kožu  predstavlja jako opterećenje. UV zrake apsorbiraju razni slojevi kože te ih najvećim dijelom pretvaraju u toplinu. Infracrvenim zračenjem, zapravo toplinskim zrakama, pojačava se učinak, zahvaća sve slojeve kože i može dovesti do isušivanja. Nakon godišnjeg odmora nikako se ne bi trebao izvoditi peeling s krupnim zrncima ili snažne masaže četkom, jer one istančavaju kožu i doprinose ubrzanom blijeđenju preplanulog tena. Također bi se trebalo izbjegavati prečesto tuširanje ili tuširanje prevrućom vodom jer se takvim postupcima koža još više isušuje.

Suha „ljetna koža“ nakon čišćenja zahtijeva puno vlage, ali i masnoće. S tretmanima štitite repair mehanizam u vlastitoj koži. Ukoliko ste kožu nakon ljeta opskrbili sa dovoljno vlage i masnoće, ne samo da će opet biti mekana i gipka, već ćete zaustaviti starenje i orožnavanje kože. Darovatelji vlage, kao što su kolagen, hijaluronska kiselina, ekstrati od algi, bambusa i meda, svileni proteini kao i mineralne soli su nešto što je potrebno svakom tko se izlagao suncu.

Thalasso tretmani

Naša sugovornica preporučuje obvezan odlazak kod kozmetičara  te maske od flizelina sa supstancama kao što je kolagen, aloe vera i hijaluronska kiselina. „Ukoliko je koža još iritirana ili se još nalazi pod stresom, hidratantni aktivni sastojci upotrebljavaju se sa smirujućim supstancama i u tom slučaju preporučujem kolagen biomatrix s alantoinom i pantenolom.  Međutim, ono što bih svakako preporučila su thallasso tretmani koji sadrže aktivne sastojke iz mora i, za razliku od sintetičkih proizvoda, duboko prodiru u kožu uklanjajući štetne materije, regenerirajući hidrolipidni sloj kože i hidratizirajući je. Naime, sve supstance iz mora sadrže vitamine i elemente u tragovima, minerale i fitohormone koji našu kožu opskrbljuju vitalnim tvarima.

Algini proteini kožne stanice opskrbljuju energijom i stvaraju zaštitu od isušivanja. Vitamini i beta-karotin kožu štite od štetnih utjecaja okoline, bore se protiv utjecaja slobodnih radikala i djeluju kao prirodni anti-aging kompkeks. Za sve tipove kože, za lice i tijelo, važni su ekstrati od algi i biljaka koje kožu osvježavaju, regeneriraju, hidratiziraju i mineraliziraju. U samim tretmanima koriste se različite vrste algi posebno prilagođene licu, odnosno tijelu te se nakon blagog peelinga za tijelo od algi, tijelo zamotava u poseban nemašćući gel-pakung od algi. Ovaj pakung djeluje hidratantno, opskrbljuje tijelo mineralima i potiče izmjenu tvari.

Da suncem oštećena koža lica ne bude uskraćena, tretira se specijalim osvježavajućim i smirujućim pakunzima „hot-cool“ maskama  koje pospješuju izmjenu tvari, te ublažuju i reduciraju sitne bore.

Već od antike nedvojbeno je: u aktivnim sastojcima iz mora i njegovom biljnom svijetu leži skupljena snaga za zdravlje i dobrobit lica i tijela. Thalasso tretmani odstranjuju štetne materije, zatežu, dovode vlagu i uzrokuju regeneriranje – ukratko: jedan  lijep osjećaj lica i tijela za kraj ljeta“, zaključuje Dijana Vuković.

I dalje UV zaštita


Sunce je i dalje jako, pa nastavite koristiti preparate koji sadrže UVA i UVB filtere. Preporučljivo je da i tijekom zime, iako su zračenja manja, lice njegujete dnevnim kremama koje sadrže odgovarajuću UV zaštitu. To je najbolji način prevencije starenja, jer UV zrake imaju dokazano štetan utjecaj na kožu.
(M.G.)
izvor: zena.hr