Vaskularna demencija – uzroci, simptomi i lječenje

...uzrokovane oštećenjem mozga zbog oslabljenog protoka krvi u mozak.

Vaskularna demencija može se razviti uslijed blokade arterija u mozgu nakon moždanog udara, no on neće uvijek uzrokovati ovo stanje, što ovisi o njegovoj težini i lokaciji.

Vaskularnu demenciju mogu uzrokovati i druga stanja koja oštećuju krvne žile i smanjuju cirkulaciju, ograničavajući protok kisika i hranjivih tvari.

Čimbenici koji povećavaju rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, uključujući visoki krvni tlak, visoki kolesterol i pušenje, također mogu povećati rizik od vaskularne demencije. Kontrola ovih faktora može pomoći u smanjenju rizika od razvoja vaskularne demencije.
Simptomi vaskularne demencije

Simptomi vaskularne demencije variraju, ovisno o dijelu mozga u kojem je narušen protok krvi. Oni se često preklapaju sa simptomima drugih vrsta demencije, posebno sa simptomima Alzheimerove bolesti.

Simptomi vaskularne demencije mogu biti očigledni kada se javljaju iznenada nakon moždanog udara. Ipak, vaskularna demencija se može razviti i vrlo polako, baš kao i Alzheimerova bolest, štoviše, vaskularna demencija i Alzheimerova bolest često se pojavljuju zajedno.

Istraživanja pokazuju da osobe sa simptomima demencije obično imaju više od jedne vrste promjena na mozgu. Neki liječnici ovo stanje nazivaju „mješovitom demencijom".

Vaskularna demencija može uzrokovati sljedeće simptome:

Zbunjenost
Nedostatak pozornosti i koncentracije
Smanjena sposobnost organiziranja misli ili djela
Smanjena sposobnost analiziranja situacije, učinkovitog planiranja i suradnje
Problemi s pamćenjem
Nemir i nervoza
Nestabilan hod
Iznenadni ili česti poriv za mokrenjem, ili nemogućnost kontroliranja mokrenja
Lutanje noću
Depresija

Uzroci vaskularne demencije

Vaskularna demencija je posljedica oštećenja krvnih žila u mozgu i smanjene mogućnosti opskrbe mozga velikim količinama hranjivih tvari i kisika, koji su potrebni da bi misaoni procesi bili učinkovito provedeni.

Uobičajena stanja koja mogu dovesti do vaskularne demencije uključuju:

Moždani udar - moždani udar koji blokira moždane arterije obično izaziva niz simptoma, koji mogu uključivati vaskularnu demenciju. Međutim, nekad moždani udar ne uzrokuje nikakve vidljive simptome. Ovaj „tihi infarkt mozga" povećava rizik od demencije. Rizik od vaskularne demencije povećava se kod nekoliko manjih moždanih udara koji se javljaju tijekom vremena, što se naziva multi-infarktna demencija.
Suženje ili kronično oštećenje krvnih žila - stanja koja uzrokuju sužavanje krvnih žila, ili im dugoročno nanose štetu, također mogu dovesti do vaskularne demencije. Ova stanja povezana su sa starenjem, visokim krvnim tlakom, otvrdnućem arterija, dijabetesom, eritemskim lupusom, krvarenjem u mozgu i temporalnim arteritisom.

Liječenje vaskularne demencije

Kontroliranje stanja koje utječe na zdravlje vašeg srca i krvnih žila ponekad može usporiti brzinu kojom se vaskularna demencija pogoršava.

Ovisno o vašem stanju, liječnik može propisati lijekove za:

Snižavanje krvnog tlaka
Snižavanje razine kolesterola
Sprječavanje zgrušnjavanja krvi
Kontroliranje razine šećera u krvi ako imate dijabetes

FDA nije odobrio posebne lijekove za liječenje vaskularne demencije. Međutim, odobreni su lijekovi za liječenje simptoma Alzheimerove bolesti, koji mogu pomoći i osobama s vaskularnom demencijom.

Liječnici mogu propisati jedan ili oba sljedeća lijeka:

Cholinesterase inhibitori - uključujući donepezil (Aricept), galantamine (Razadyne) i rivastigmine (Exelon). Nuspojave mogu uključivati mučninu, povraćanje, grčeve u mišićima i proljev.
Memantin (Namenda) - nuspojave mogu uključivati glavobolje, zatvor, zbunjenost i vrtoglavicu.

Izvor: krenizdravo.com