UZNEMIRUJUĆE OTKRIĆE: Tigrasti komarac proširio se uz Savu

Tigrasti komarac
Tigrasti komarac
Na području BiH uključivo i prostor u neposrednoj blizini Hrvatske uz rijeku Savu potvrđeno je širenje staništa tigrastog komarca koji je u toj zemlji prvi puta otkriven potkraj prošle godine pa se poduzimaju mjere kako bi se zaustavilo razmnožavanje tih kukaca poznatih po širenju virusa zapadnog Nila koji kod čovjeka može prouzročiti teška oboljenja poput meningitisa, prenijeli su u petak lokalni mediji u BiH

Provjere koje je proveo Veterinarski institut Republike Srpske potvrdile su prisutnost tigrastog komarca na području Banja Luke, Laktaša, Bijeljine, Bosanske Gradiške i Bosanskog Broda, prenio je banjolučki list »Glas Srpske«.

Ravnatelj tog instituta Drago Nedić kazao je kako je o uznemirujućem otkriću odmah informiran entitetski Institut za javno zdravstvo koji je odmah naložio poduzimanje mjera za uništavanje tigrastih komaraca i njihovih staništa.

»Naše su preporuke da se u predstojećem razdoblju ozbiljno razmatra uništavanje tih komaraca kako bismo spriječili njihovo razmnožavanje«, kazao je Nedić.

Epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS Radovan Bratić potvrdio je kako su odmah naložene pooštrene mjere dezinsekcije čiji je cilj sustavno uništavanje larvi komaraca jer se tako postižu najbolji učinci.

Tigrasti komarac vrsta je koja je u Europu dospjela 1979. a podrijetlom je iz jugoistočne Azije.

Ako na čovjeka prenese virus zapadnog Nila to može dovesti do oboljenja sličnog gripi, a u najtežim slučajevima zabilježene su upale moždane ovojnice odnosno meningitis i encefalitis.

Hina