Uredite povrtnjak bez previše muke

Ako mislite da naše mame i bake same od sebe znaju obrađivati vrt, varate se. Znanje i iskustvo stekle su s vremenom isto tako učeći od svojih mama i baka, i tako iz generacije u generaciju. Radi se o cijeloj jednoj „znanosti“ koju morate pohvatati kako biste mogli uživati u zdravim i svježim plodovima svog rada, a možete uštedjeti i nešto novaca. Nemojte se zavaravati, za obrađivanje vrta potrebno je utrošiti dosta vremena i više ili manje napornog rada. Nije dovoljno samo posijati sjeme ili posaditi sadnice. To je samo početak.

Dakle,  ako ste spremni na avanturu koja se zove povrtnjak, evo nekoliko korisnih savjeta kako ga oformiti i što posaditi. Ukoliko nemate te sreće i nemate nikog tko bi vam mogao prenijeti znanje uzgoja povrća u vlastitom vrtu, morate se osloniti na upute koje možete pročitati u brojnim knjigama ili na internetskim stranicama. I sretno!

Početak je najteži


Za početak odlučite koje ćete povrće zasaditi u vrtu. Ograničite se na ono koje volite jesti, te na ono koje je mnogo bolje i kvalitetnije kada se jede svježe ubrano iz vrta, npr. rajčica, paprika, špinat, grašak, zelena salata...
 1. Vrt bi trebao većinu dana biti na suncu, pa prema tome birajte mjesto gdje ćete ga napraviti. Odredite širinu gredice i počnite kopati po njezinoj širini. Učinite to tako da sa lopatom za vrt iskopate kanalić (dubine 30 cm) po širini gredice, u koji ćete staviti kompost (kupljeni ili domaći), te ga prekriti s rahlom zemljom. I tako redom dok ne dođete do kraja gredice.
 2. Kada ste gredice pripremili za sijanje ili sadnju povrća, potrebno je izračunati koliko vam sadnica ili sjemena treba. Primjerice, zelena salata može biti stisnuta jedna pored druge, dok između sadnica rajčice morate ostaviti prostor od 60-tak centimetara. Ako ćete saditi tikvice, razmak bi trebao biti oko metar. Za daljnje savjete i način na koji uzgojiti određenu vrstu povrća, možete pročitati na uputama koje dolaze uz sjemenje, na lecima, internetu ili knjigama o uzgoju povrća. 
 3. Ukoliko je vaš vrt mali, izaberite povrće koje ne zahtjeva mnogo mjesta, kako biste uspjeli ugojiti čim više povrća. U mali vrt posijte zelenu salatu, grašak i krastavce koji se penju u zrak na drvene kolce, dok primjerice rajčice možete posaditi i u viseće posude. 
 4. Postoje dva razdoblja za sadnju vrta – hladno (proljeće ili jesen), toplo (ljeto).
  U hladnom razdoblju sadi se: repa, brokula, kupus, mrkva, peršin, celer, cvjetača, zelena salata, grašak, krumpir, radić, špinat...
  U toplom razdoblju sadi se: slatki kukuruz, krastavci, patlidžan, paprika, bundeve, tikvice i rajčice.
 5. Neko povrće najbolje raste kada ga posijemo u zemlju: grašak, grah, mrkva, blitva, zelena salata, repa. Naravno, sjeme i je mnogo jeftinije od sadnica koje možete kupiti na tržnici ili u vrtnim centrima. 
 6. Kada kupujete sjeme, gledajte datum pakiranja, jer ako sjeme nije svježe, postoji mogućnost da vam slabo ili uopće ne proklija. Sjeme je najbolje nabaviti početkom godine, jer je tada izbor najveći. 
 7. Sadnice kupujte kada je vrijeme za njihovu sadnju i kada je zemlja u potpunosti pripremljena. Zemlja u koju sadite neka bude vlažna, a sadnice ne smiju stajati dulje od tri dana izvan zemlje, nakon što ih kupite.
  Kada kupujete sadnice moraju biti svježe i čvrste, a ne uvenute i opuštene, s lijepim zelenim lišćem, bez rupica od kukaca.
 8. Ukoliko želite uštedjeti novac na sadnicama, u zatvorenom prostoru u teglicama, zimi, posijte sjeme, da vam do proljeća izrastu sadnice koje onda možete presaditi u vrt. Zemlju za uzgoj sadnica nabavite u nekom od vrtnih centara. 
 9. Ukoliko želite da vaš povrtnjak procvjeta i da maksimalno uživate u njemu, posijte suncokret, koji će vam dugo krasiti vrt, a kasnije ćete moći uživati u njegovim košticama.

Nikako nemojte zaboraviti nabaviti pravi alat za obrađivanje vrta, koji će vam uvelike olakšati posao:
lopatu (veliku i malu), motiku (veliku i malu), grabljice (velike i male), kantu ili gumeno crijevo za zalijevanje vrta, rukavice.
Ukoliko već nemate određeno mjesto za sakupljanje komposta, načinite ga i na taj način omogućite da vrt sam sebe reciklira.  

žena.hr