Uporni kašalj – što raditi?

kasalj
Upala pluća znatno je ozbiljnije stanje. Može se javiti kao komplikacija gornjih dišnih puteva, ali i bez znakova respiratorne infekcije. Javljaju se visoka temperatura uz poremećaj općeg stanja, otežano disanje, kašalj, a klinički nalaz na plućima (ovisno o vrsti i fazi upale) te laboratorijski nalazi (analiza krvi, mikrobiološki i radiološki) potvrđuju dijagnozu.

Dijete obično kašlje i onda kada je prizdravilo, a ako nastupi nova prehlada, kašlju nema kraja. Roditelji su uznemireni i pitaju se kako tom kašlju stati ukraj i zašto tako dugo traje. Kašalj redovno prati svaku prehladu.

Receptori na sluznicama dišnih puteva vrlo su osjetljive strukture koje služe za obranu i reagiraju na svaki podražaj kašljem, jer se na taj način štite dišni putevi.

Djeca u razvoju ne postižu imunološku zrelost sve do polaska u školu, pa i kasnije. S jedne strane, to ovisi i o stimulaciji sistema odgovornog za obranu - čim se organizam prije susreće s "neprijateljem", prije se priprema za obranu. Dobro je kad to nije prerano.

Pravilna prehrana, šetnje i igre na svježem zraku, što manje boravka u pregrijanim prostorijama sa suhim zrakom, znatno pomažu očuvanju zdravlja.

I, na kraju, djetetovom organizmu (posebno ako se radi o malom djetetu od 1-2 godine), nakon jače infekcije dišnih puteva, treba omogućiti da potpuno ozdravi kako bi se sluznica dišnih puteva obnovila i vratila u normalno stanje. Ako ikako postoji mogućnost da osoba od povjerenja pripazi dijete nakon što se majka vrati na posao, to treba iskoristiti.

Dnevni avaz