Upala debelog crijeva – prirodno liječenje

Prirodno liječenje - KATAR DEBELOG CRIJEVA (KOLITIS)

Od te bolesti mogu bolovati sve dobne skupine Ijudi. Simp-tomi bolesti obično započinju nakon greške u ishrani. Nekoliko puta dnevno bolesnika napada nužda i bolovi u trbuhu. Proljevi uglavnom nisu obilni, a u stolici nema gnoja i krvi, ali može biti priličnih količina sluzi. Nakon nekoliko tjedana stanje se smiruje, ali se može vratiti i trajati godinama. Znatan broj bolesnika vreme-nom ostaju bez smetnji prirodnim putem ili liječenjem, druge, pak, pogađa opstipacija (tvrda stolica), a kadšto se javljaju znakovi ulceroznog kolitisa.
Liječenje
Dijetalna ishrana je osnova liječenja upale debelog crijeva, a primjenjuje se kao i kod ulceroznog kolitisa.
Sastav čaja:
40 g cvjetova i listova kunice
40 g stabljike majčine dušice
30 g listova kadulje
20 g hrastove kore
20 g korijena srčanika
5 g žila i korijena lincure
Pripremanje i primjena čaja:
U 1 litru vode staviti 5 g mješavine trava. Kad provri kuhati poklopljeno 1 minutu. Dnevno popiti svu pripremljenu količinu čaja.
Poslije svake obavljene nužde, ispirati se čajem od hrastove kore. Područje oko trbuha odjenuti toplom odjećom. Obroci treba da budu manji, ali učestaliji (kao pri liječenju ulceroznog kolitisa). Dnevno se može popiti 1 čaša domaćeg crnog vina kuhanog sa srča-nikom, a pije se u jednakim vremenskim razmacima 4 puta dnevno. Ovisno o težini oboljenja, vina se može popiti i više od 1 čaše. Vino se priprema tako da se u 1 litru stavi 10 g usitnjena srčanika i kuha 10 minuta. Ako se bolest ne povuče za 15 do 20 dana, onda se uz srčanik vinu dodaje 100 g bijeloga luka, neoguljenih česana (s time da se svaki česan malo stuca). Pije se na isti način kao i vino sa srčanikom.

svijetokonas.net