Umro od svinjske gripe, a cijepio se prije mjesec dana

Drugim riječima, cjepivo koje bi za najviše petnaestak dana trebalo štititi od zaraze kod treće ovosezonske žrtve gripe nije imalo nikakav učinak. Naime, ovo je prvi put u Hrvatskoj da je od gripe novog soja umro netko tko je cijepljen cjepivom za koje proizvođač tvrdi da je učinkovito 99 posto. Inače, lani se slični slučajevi već zabilježeni u Skandinaviji i Japanu.

Pacijent je u Infektivnu primljen u subotu nakon podneva, a već drugi dan umro je od teških komplikacija odnosno akutnog respiratornog sindroma. Vijest da je čovjek umro unatoč tome što se cijepio provjerili smo u Infektivnoj klinici, a ravnatelj prof. dr. Ante Beus potvrdio nam je da, nažalost, nije bilo pomoći premda je odmah smješten u intenzivnu skrb jer su liječnici procijenili da se radi o teškom slučaju. Gripa je najvjerojatnije imala kobne posljedice jer je 46-godišnjak imao neke rizične čimbenike pa je tako težio 150 kilograma, a zna se da je debljina jedan od najvećih rizika za komplikacije kod svinjske gripe. Osim toga, bio je dijabetičar, što dodatno pogoršava situaciju, ističu liječnici.

Kod ovog je pacijenta zabilježena i visoka koncentracija eritrocita ili tzv. policitemija nepoznatog uzroka, što je dodatno zakompliciralo situaciju i također upućuje na loš imunološki status, zbog čega je gripa imala kobnu posljedicu. Naime, kod ovog poremećaja višak crvenih krvnih stanica povećava volumen krvi i čine je gušćom, što otežava njezin protok kroz male krvne žile, a time i opskrbu kisik.

Na žalost, gripa svake sezone odnese desetke života i u Hrvatskoj jer komplikacije se uglavnom odnose na bakerijsku ili gripoznu upalu pluća. Od gripe H1N1 žtrve su češće osobe srednjih godina.

Jutarnji list