Ulje noćurka

Noćurak, ulje, alfa-linolenska kiselina, gama-linolenska kiselina, štite od srčanih oboljenja, krvarenja u mozgu, visokog krvnog tlaka, pretilost, podržava funkciju imuniteta, u slučaju hiperaktivnosti, multipla skleroza, pomaže ženama u menopauzi, psorijaza, neurodermitis, cvijeće, Hercegovina, Svi sveti, Dušni dan, cvijeće, poklon
Njegova stabljika, koja povremeno ima crvene mrlje, uspravna je i bridasta, često razgranjena, a listovi su duguljasti, dugi petnaestak cm, nazubljeni (donji suženi u peteljku, gornji većinom sjedeći). Veliki žuti cvjetovi stoje pojedinačno u lisnim pazušcima, a promjera su do 6 cm. Cvjetovi se otvaraju navečer (otuda ime!), privlače brojne noćne kukce i ostaju otvoreni tijekom čitave noći a za oprašivanje se brinu noćni leptiri. Prije nego što sunce izađe, cvijetovi će uvenuti, a već slijedeće večeri novi cvjetovi će krasiti biljku.

Osim u svojoj domovini Sjevernoj Americi, noćurak uspijeva diljem svijeta u umjerenim klimatskim zonama. U Europu je biljka prenesena kao ukrasna biljka. Raste na pustoj zemlji i na kosinama, ponajprije na pješčanom tlu. Cvate od lipnja do listopada.

Djelatni sastojci

Ulje se dobiva hladnim prešanjem zrelih malih sjemenki. Noćurak kao najvažnije farmakološki djelatne sastojke sadrži višestruko nezasićene masne kiseline, linolnu i gama-linolensku kiselinu, te maksimalno 8% zasićenih masnih kiselina.

Dvije su važne nezasićene masne kiseline: alfa-linolenska kiselina i gama-linolenska kiselina. Prva spada među esencijalne masne kiseline, što znači da je organizam nije sposoban sam proizvesti, već ju je nužno unijeti hranom. Gama-linolensku kiselinu, međutim, organizam može proizvesti iz sirovina koje se nalaze u hrani, ali samo pod idealnim uvjetima a naš životni stil i prehrana modernog doba, na žalost, ne osiguravaju unos dovoljnih količina nezasićenih masnih kiselina u organizam. Upravo je obrnuto - naša je prehrana prebogata zasićenim masnim kiselinama i kolesterolom, rafiniranim biljnim uljima (u kojima već nedostaju nezasićene masne kiseline) i alkoholom.
Esencijalne masne kiseline poznate su po svojim brojnim povoljnim učincima. Između ostalog, štite od srčanih oboljenja, krvarenja u mozgu, visokog krvnog tlaka i pretilosti. Organizam proizvodi gama-linolensku kiselinu prvenstveno iz linolenske kiseline, a služi i kao izvor nekih prostaglandina koji imaju važnu ulogu u organizmu. Među prostaglandinima je najznačajniji prostaglandin E1 (PGE1) koji snižava krvni tlak, smanjuje mogućnost nastanka krvnih ugrušaka, podržava funkciju imuniteta i regulira moždane funkcije. Svjetska zdravstvena organizacija smatra esencijalne masne kiseline toliko važnima da, prema njezinim prijedlozima, nezasićene masne kiseline kod odraslih moraju iznositi 3% dnevno unesenih kalorija, a za dojilje i djecu 5%.Ulje noćurka koristi se oralnim putem u tretmanima sniženja razine kolesterola, dijabetesa svih oblika, tradicionalno se upotrebljava u slučaju hiperaktivnosti kod djece, multiple skleroze, aterosklerotičnih promjena, u poboljšanju funkcije mozga, želučanih tegoba, dobro djeluje na ženski organizam, prvenstveno kod neugodnih simptoma koji se javljaju prije menstruacije, pomaže ženama u menopauzi kada se koristi kao prirodna terapija (zamjena za hormonalnu). Jedno ispitivanje u Velikoj Britaniji obuhvatilo je 70 žena koje se ranije nikakvim metodama nisu uspjele osloboditi bolova i tegoba koje su se javljale iz mjeseca u mjesec. Uzimajući tri puta dnevno dvije kapsule ulja noćurka, 57% pacijentica potpuno je prestalo osjećati simptome, 22 % je osjetilo djelomično poboljšanje, a samo kod 11% terapija nije dovela do promjene.

Vrlo rano je ustanovljeno da manjak esencijalnih masnih kiselina dovodi do upalnih promjena na koži, i kod životinja i kod ljudi. Stoga noćurak pomaže u kroničnim upalnim bolestima i kožnim tegobama poput psorijaze, raznih ekcema i neurodermitisa gdje uzimanje noćurka može pomoći i popraviti stanje kože ako postoji nedostatak linolenske kiseline. To ga čini izvanrednim dodatkom prehrani! Djelotvornost noćurka pri liječenju neurodermitisa istražena je u čak 13 kliničkih studija. Kao pozitivno može se ocijeniti djelovanje na stupanj upale, suhoću, stvaranje prhuta, svrbež i opće stanje kože. Posebno su se svrbež i upale povukli uporabom ulja noćurka u usporedbi s placebom (imitacijom lijeka koji ne sadrži ljekovite tvari). Doziranje je iznosilo 2-3 g na dan, 6 mjeseci.

Uzimanje noćurka može biti korisno i u odvikavanju od alkohola. S obzirom da alkohol sprečava pretvaranje linolenske kiseline u gama-linolensku kiselinu, kod alkoholičara se smanjuje razina prostaglandina E1 u organizmu, što dovodi do depresije. Depresija, pak, potiče na uzimanje alkohola. Time što smanjuje depresiju, ulje noćurka posredno smanjuje i želju za pićem (alkoholom). Poznato je da alkohol oštećuje jetru i bubrege, dok ulje noćurka, sprečavajući blokadu enzima izazvanu alkoholom, predstavlja određenu zaštitu ovih organa.

Zapaženi uspjeh noćurak je pokazao i u dvoboju s reumatoidnim artritisom. Daljnji blagotvorni učinci noćurka su: smanjenje mogućnosti komplikacija kod šećerne bolesti, smanjenje osjećaja pregrijanosti uslijed hiperfunkcije štitne žlijezde te usporavanje procesa starenja. Stoga je razumljivo da je ulje noćurka jedan od najsvestranije primjenjivanih dodataka prehrani koje zaslužuje svoje mjesto u svakom domu.

Ulje noćurka već su Indijanci u Sjevernoj Americi (domovini noćurka) znali cijeniti i iskorištavati za tretiranje kožnih problema. Između ostalog pripremali su kašu za liječenje čireva i drugih kožnih bolesti, ali i za ublažavanje lakših ozljeda.

Noćurak dobro njeguje ljuskavu, suhu i zrelu kožu, smanjuje količinu prhuti, pomaže ispucaloj koži, ubrzava zarastanje rana, te je dokazana pomoć kod psorijaza i neurodermitisa (sami znanstvenici svojim radovima potkrepljuju činjenicu da poremećaji u metabolizmu esencijalnih masnih kiselina imaju veliku ulogu u etiologiji ekcema, akni, psorijaze i drugih kožnih bolesti).

 

Nuspojave i način uzimanja

Ulje je dobro ispitano i vrlo sigurno za upotrebu, a uzimanje se preporuča kroz duži period. Kao dnevna doza podijeljena na 3 obroka odraslima se preporučuje 4-6 g (1 mala žličica 3 x dnevno tijekom jela), a djeci mlađoj od 12 godina 2-4 g. Ukoliko se uzima u obliku kapsula njih valja uzimati nesažvakane nakon jela s dosta tekućine. Vidljivo poboljšanje nastupa tek nakon 4 do 12 tjedana. Preporučuju se pauze nakon višetjednog oralnog uzimanja ulja.

Za primjenu u trudnoći ili tijekom dojenja nema nikakvih znanstvenih spoznaja o nuspojavama. Kod dojenčadi i djece mlađe od 1 godine ne preporuča se oralno uzimanje. Epileptičari bi se trebali posavjetovati s liječnikom o primjeni. Oralno se ne smije koristiti s lijekovima kao što su fenotiazini. Pojačava djelovanje tamoksifena i smanjuje toksičnost ciklosporina A.

Potreban je oprez s uljem noćurka: bogatstvo nezasićenih masnih kiselina koje posjeduje čini ga podložnim kvarenju oksidacijom te je manje stabilan od većine drugih biljnih ulja. Proces oksidacije se ubrzava u prisustvu nekih metala i čuvanje je obavezno na suhom, hladnom, tamnom mjestu.

Izvor: etericnaulja.net