Ujedinimo se protiv raka: Danas je svjetski dan borbe protiv ove opake bolesti

 Ujedinimo se protiv raka: Danas je svjetski dan borbe protiv ove opake bolesti
Diljem svijeta 4. veljače obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka, a u Hrvatskoj danas počinje i Tjedan protiv raka, ove godine pod sloganom "Ja jesam i ja hoću", čime se želi istaknuti uloga svakog pojedinca u brizi o svom zdravlju.

Na taj se način želi javnost bolje upoznati s problemima vezanima uz oboljenja od raka te o prevenciji, ranom dijagnosticiranju i liječenju te skrbi za oboljele.

Na današnji dan se organizacije i ljudi širom svijeta ujedinjuju kako bi podigli svijest o raku i radili na tome da to postane globalni zdravstveni prioritet.

Rak je nekontrolirani rast abnormalnih stanica u tijelu. Ove stanice mogu početi rasti iz bilo kojeg dijela tijela kao što su jetra, bubreg, gušterača, pluća, cerviks, prostata, oči, usta i dojke, među ostalima.
Crne brojke

Broj oboljelih od malignih bolesti diljem svijeta u stalnom je porastu, a Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će se globalno broj oboljelih povećati s 18 milijuna u 2018. na 29,5 milijuna u 2040., dok će broj umrlih porasti s 9,5 milijuna na 16,4 milijuna godišnje. U 2018. je zabilježeno oko 26.000 smrtnih slučajeva raka dnevno.

Hrvatska planira donijeti Nacionalni plan protiv raka koji će uključivati već postojeće i nove programe ranog otkrivanja raka, odnosno preventivne preglede.

Što možemo učiniti za svoje zdravlje?

Iako zasad ne postoji lijek protiv ove opake bolesti, ono što svatko od nas može učiniti za svoje zdravlje i smanjiti rizik od obolijevanja je usvojiti zdrave životne navike. Ako puštite, krajnje je vrijeme da prestanete.

Osim izbjegavanja cigareta i alkohola, liječnici savjetuju svakodnevnu tjelesnu aktivnost, raznoliku prehranu, boagtu sezonskim namirnicama, organskim povrćem i voćem, cjelovitim žitaricama.

Alkohol i cigarete povezani su s nastankom raka grla, usne šupljine, glasnica. Ako kombinirate jedno i drugo, rapidno se povećava rizik od raka jer alkohol pomaže kancerogenim česticama iz duhana da uđu u stanice.

Tjelovježba ne samo da pomaže da održimo primjerenu tjelesnu težinu i opskrbimo tijelo kisikom, već utječe na lučenje oksiticina i endorfina, hormona koji nas čine sretnima, preplavljuju osjećajem zadovoljstva i oslobađaju od još jednog uzročnika raka, a to je stres.

Osim prehrane i tjelovježbe, važno je izbjegavati rizično seksualno ponašanje jer ono kod žena može dovesti do raka grlića maternice koje uzrokuje, među ostalim, i jedan soj virusa HPV-a.

Na kraju, ali ne manje bitni su redoviti liječnički pregledi. Mnogi tumori su izlječivi ako se otkriju u ranoj fazi.