Ubod krpelja može prenijeti zarazne bolesti

Ubod krpelja može prenijeti zarazne bolesti

... neki radije biraju svjež planinski ili seoski zrak. Međutim, boravak na travi krije opasnost u vidu parazita koji ponekad može biti prenositelj zaraznih bolesti.

Krpelj je, objašnjavaju za DN iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje, parazit koji se hrani sisanjem krvi čovjeka i životinje. Mada, najveći broj krpelja nije zarazan, on, potencijalno, može biti vektor za prenošenje nekih zaraznih bolesti.

Bakteriju prenosi ubodom

- Opasnost krpelja za ljude je u tome što oni mogu biti potencijalni prenositelji zaraznih bolesti (lajmska bolest, krpeljski meningoencefalitis, kongo-krimska hemoragijska groznica i druge bolesti). Krpelj se zarazi prilikom hranjenja na šumskim životinjama, a ubodom može prenijeti bolest na čovjeka - napominju u IJZ.

Najpoznatije oboljenje koje krpelj može prenijeti je, kako navode, lajmska bolest. Tako je od početka godine Institutu za javno zdravlje prijavljeno tri slučaja obolijevanja od Lajmske bolesti, a da ova bolest nije rijetka, pokazuju i podaci za prethodne godine.

- Tijekom prethodne kalendarske godine je zabilježeno 12 slučajeva obolijevanja od lajmske bolesti, a za isti period 2015. godine četiri slučaja - upozoravaju u IJZ.

Uzročnik lajmske bolesti je, objašnjavaju, bakterija spiroheta Borelia burgdorferi, koju zaraženi krpelj prenosi ubodom.

- Na sreću, nisu svi krpelji zaraženi uzročnikom lajmske bolesti (u Europi oko 30 posto). Također je potrebno da krpelj provede minimalno 24 sata na tijelu domaćina da bi se uzročnik prenio, pa je stvarno zaraženih svega nekoliko postotaka - navode u IJZ.

Prvi simptomi tek poslije tri do 30 dana Ipak, simptomi lajmske bolesti nisu nimalo naivni, te tako, bolest zahvata kožu, srce, zglobove i centralni nervni sistem.

- Prvi simptomi lajmske bolesti se javljaju tri do 30 dana nakon uboda. Na samom mjestu uboda se najprije uočava bubuljica i prstenasto crvenilo koje se širi. Može biti prisutna povišena tjelesna temperatura, glavobolja, otok limfnih žlijezda i bol u mišićima i zglobovima (koji se može javiti i nekoliko tjedana kasnije).

Ukoliko se pravovremeno ne liječi bolest može dovesti do razvoja, komplikacija; neuroloških ispada, zapaljenja srčanog mičića i promjena na koži i zglobovima - kažu u Institutu.

Kako napominju, krpelji su široko rasprostranjeni u prirodi, a njihova najčešća staništa su zelene površine.

- Njihova staništa su zelene površine dvorišta, livade i šume. Za aktivnost krpelja je vrlo važna temperatura i vlažnost zbog čega imaju sezonsku aktivnost - najaktivniji su u proljeće i početkom ljeta.

Krpelj ima mali radijus kretanja i odrasla jedinka može preći svega nekoliko metara u potrazi za hranom, mada postoje vrste koje aktivno traže domaćina pa mogu preći i više desetina metara - predočili su u IJZ.

Sredstva protiv parazita kao zaštita Najbolji način da se zaštitimo od krpelja je, kažu u Institutu, da izbjegavamo područja gdje se oni nalaze.

- Zatim: košenje trave i uređivanje terena; osobni pregled kože i odjeće tijekom i nakon boravka na zelenim površinama; nošenje odjeće dugih rukava i nogavica i svjetlijih boja (krpelj se lakše uočava); korištenje repelentnih sredstava koja odbijaju krpelje - ističu u IJZ.

Ukoliko do uboda već dođe, oni pak napominju da ne treba koristiti kemijska sredstva, čupati ili gnječiti krpelja, već ga izvaditi pincetom ili zatražiti doktorsku pomoć.

- Važno je pratiti mjesto uboda krpelja oko mjesec dana jer pojava crvenila ukazuje na razvoj infekcije - dodaju u IJZ.

Kako se zaštititi

Najbolji način zaštite od krpelja je izbjegavanje područja gdje se oni nalaze. Košenje trave i uređivanje terena osobni pregled kože i odjeće tijekom i nakon boravka na zelenim površinama nošenje odjeće dugih rukava i nogavica i svjetlijih boja (krpelj se lakše uočava) korištenje repelentnih sredstava koja odbijaju krpelje ukoliko je došlo do uboda krpelja ne treba koristiti kemijska sredstva, čupati ili gnječiti krpelja, već ga izvaditi pincetom ili zatražiti liječničku pomoć, važno je pratiti mjesto uboda krpelja oko mjesec dana jer pojava crvenila ukazuje na razvoj infekcije.