U svijetu godišnje od raka umre 8,2 milijuna ljudi

O odnosu na prethodno istraživanje za 2008. godinu, kada je od raka umrlo 7,6 milijuna ljudi, broj smrtnih slučajeva porastao je za osam posto. Osobito je porastao broj smrti žena od raka dojke, za 14 posto - prošle godine od te su bolesti umrle 522 tisuće žena, objavila je Međunarodna agencije za istraživanje raka (IARC) koja djeluje u sklopu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

"Rak dojke je ujedno i vodeći uzrok smrtnosti od raka u zemljama u razvoju", rekao je dužnosnik IARC-a David Forman, dodavši kako je "djelomično tako zbog toga što promjene u načinu života uzrokuju učestalije obolijevanje, a djelomično zato što medicinski napredak u borbi protiv te bolesti najčešće ne uspijeva doprijeti do žena koje žive u spomenutim dijelovima svijeta".

Procjenjuje se da je tijekom 2012. rak dijagnosticiran kod 14,1 milijuna ljudi, što je porast u odnosu na 12,7 milijuna iz 2008.

Samo prošle godine u svijetu je od raka dojke oboljelo 1,7 milijuna žena, što je za 20 posto više nego 2008. Prema IARC-ovu izvještaju objavljenom pod nazivom Globocan 2012. kojim je obuhvaćeno 28 različitih vrsta raka u 184 zemlje i koje nudi uvid u globalno stanje o ovoj zloćudnoj bolesti, muškarci i žene najčešće obolijevaju od raka pluća, dojke i kolorektalnog karcinoma. Najviše ljudi umire od raka pluća, jetara i želuca.

Hina