U sladoledu je više boja i aditiva - nego čokolade

sladoled, Sastojci, sladoled
Industrijskom sladoledu dodaju se aditivi za produljenje trajnosti, poboljšanje okusa, izgleda i drugih karakteristika. U prekomjernim količinama aditivi mogu štetno djelovati na zdravlje.

Sladoled se u osnovi sastoji od mlijeka i mliječnih proizvoda, kao što su punomasno ili obrano mlijeko, mlijeko u prahu, sirutka te vrhnje. Sve su ovo sastojci koji su bogati visoko kvalitetnim bjelančevinama te kalcijem, fosforom i vitaminima A i D. Prema vrsti mliječnog proizvoda, odnosno količini mliječne masti, razlikujemo krem i mliječne sladolede.

Krem sladoledi sadrže više vrhnja, koje je bogato mliječnom masti, pa imaju i veću energetsku vrijednost, odnosno više kalorija. Dodatkom vrhnja postižu se bolja konzistencija i okus, no onome tko poseže za sladoledom kao laganim obrokom koji će im pomoći u mršavljenju, bolji izbor je mliječni s manje mliječne masti, pa tako i manje kalorija.

U sladoledima od čokolade čiji smo sastav analizirali možemo pronaći komadiće mliječne čokolade ili kakao prah. Kakao je inače zdrava namirnica koja blagotvorno djeluje na zdravlje. No kakao maslac, koji se dobiva od kakaa, a jedan je od glavnih sastojaka čokolade, obiluje zasićenim masnim kiselinama. One u prekomjernim količinama mogu štetiti zdravlju srca. Mliječna čokolada, pak, obiluje šećerom pa se gubi blagotvoran učinak kakaa na zdravlje.

Čokoladni dio sladoleda sadrži emulgatore. Najčešće je to E476, odnosno poliglicerol poliricinoleat, koji se dodaje kako bi se smanjio udio masti u proizvodu te je zamjena za skuplji kakao maslac. Količina tog aditiva koja se smije dodavati u prehrambene proizvode vrlo je mala zato što štetno djeluje na zdravlje, posebno na dječje.

Ukupna količina šećera koju sladoledi sadrže je između tri i pet žličica na 100 grama što je puno. Dnevno ne bismo trebali pojesti više od sedam do osam žličica šećera.

Sladoled sadrži i brojne dodatke za bolji okus, konzistenciju ili ljepšu boju. To su najčešće šećer ili njegova jeftinija varijanta glukozno-fruktozni sirup, zaslađivači, arome, boje, emulgatori, stabilizatori... Većina se smatra bezopasnima, no neki od zgušnjivača u većim količinama mogu djelovati laksativno.