U SKB Mostar operacija uz pomoć 3D tehnologije

U SKB Mostar operacija uz pomoć 3D tehnologije
Kako je priopćeno iz Ureda za odnose s javnošću SKB Mostar, tim je oformljen u suradnji sa stručnjacima Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu koji raspolažu s mogućnošću najsuvremenijega 3D printanja.

Na taj način SKB Mostar može postati regionalni centar izvrsnosti za primjenu tehnologije 3D printanja u kirurgiji glave i vrata, ako se ova suradnja uspješno nastavi.

Ova se nova tehnologija može primijeniti u slučaju kirurške opskrbe defekta lubanjske kosti. Umetak načinjen od sintetičkog materijala koji se postavlja na mjesto nastalog defekta kosti može se posve precizno oblikovati uz pomoć najsuvremenije 3D tehnologije tiskanja uz prethodnu kompjutorsku simulaciju na uređaju za CT snimanje glave.

Oblikovanje sintetičkog umetka dijela uklonjene kosti s pomoću 3D tehnologije tiskanja, metoda je koja se do sada nikad nije provela na području BiH. Ova metoda omogućava operacijsko liječenje bolesnika po načelu najsuvremenije kirurgije na svjetskoj razini, ističu iz SKB Mostar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Operateri su prof. dr. sc. Bruno Splavski sa Klinike za neurokirurgiju KBC Osijek i dr. sc. Goran Lakičević sa Klinike za neurokirurgiju SKB Mostar.