U SKB Mostar evidentirano 174 djece oboljele od dijabetesa

Mostar, bolnica, Dalmacija, gripa, HNŽ, SKB Mostar, beba, Mostar, bolnica, Mostar, transplatacija bubrega, SKB Mostar, SKB Mostar, Ante Kvesić, SKB Mostar, beba, Nova godina, bolnica, Klinička bolnica Mostar, krv, darivanje krvi, dragovoljno darivanje krvi, cinestar, donacija, SKB Mostar, Mostar, menigitis, smrt, obdukcija, Mostar, djevojčica, crna kronika, bebe, smrt bebe, Mostar, SKB Mostar, liječenja šećerne bolesti, šećerna bolest, šećer, SKB Mostar, beba, SKB Mostar, tečaj, SKB Mostar, Kirurgija, trudnoća, maloljetnice, Vajdana Tomić, SKB Mostar, bubrezi, transplatacija bubrega, Ante Kvesić, SKB Mostar, radnik, ozljeda, SKB Mostar, SKB Mostar, bakterija, SKB Mostar, MJERE, SKB Mostar, HNŽ, naplata, SKB Mostar, Novac, tužbe, SKB Mostar, posjeta, posjeta mostaru, SKB Mostar, djelatnici , zmije, ugriz zmije, SKB Mostar, Natječaj, natječaj za posao, Ljubo Bešlić, gradonačelnik, gradonačelnik Mostara, SKB Mostar, Natječaj, SKB Mostar
... bolesti tipa 1, odnosno onih ovisnih o inzulinu. Jedno dijete ima neonatalni dijabetes, a 40 djece ima dijabetes tipa 2. Podaci su to koje je za Bljesak.info iznijela pedijatarica Željka Bilinovac, spec. endokrinologije i dijabetologiije u SKB Mostar.

Nedostatak vitamina D3

Bilinovac je u razgovoru za portal upozorila kako je svako treće dijete rođeno poslije 2000. godine kandidat za dijabetes. Ona je kao glavni uzrok pojave dijabetesa navela neispravan način života, nepravilnu prehranu, sjedilački način života i nedovoljan boravak djece vani.

"Vitamin D koji se sintetizira na suncu i koji je neophodan u imunološkim procesima je ono što našoj djeci nedostaje. Sva djeca koja su došla s dijagnozom dijabetesa ili koja su pretila imaju nizak vitamin D3, što nije normalno s obzirom na to da živimo u područjima gdje ima dosta sunca", naglasila je za Bljesak.info Bilinovac. "Djeca se više ne igraju vani i to je jedan od glavnih uzroka pojave dijabetesa. Takva djeca su podložna virusnim infekcijama, a virusne infekcije su pokretači dijabetesa tipa 1", naglašava Bilinovac. Najčešće prije pojave dijabetesa tipa 1 imamo neku virusnu infekciju koja pokreće autoimuni virus, nakon čega pola godine do godinu dolazi do pojave dijabetesa.

Ogromni troškovi

Bilinovac je istaknula i kako su troškovi liječenja djece oboljele od dijabetesa iznimno visoki, U prosjeku iznose oko 500 KM mjesečno. Roditelji djece koja koriste inzulinske pumpice moraju kupovati setove koji se mijenjaju svaka tri dana, a mjesečno izdvajaju za te setove 295 KM. Hercegovačko-neretvanska županija je jedina županija u Federaciji koja na listi ortopedskih pomagala Zavoda zdravstvenog osiguranja nema uključena sva sredstva za pomoć oboljelim od dijabetesa, navodi portal. "U našim županijama, osobito u HNŽ, djeca su zapostavljena i nemaju sve ono što im je potrebno. U Sarajevu ili Banjoj Luci to nije slučaj, djeca imaju dovoljan broj senzora za mjerenje šećera tako da kontrole dijabetesa ne ovise o ekonomskoj moći roditelja oboljele djece. Kod nas je problem ekonomska situacija. Ljudi ne mogu izdvojiti dovoljno novca za trakice za mjerenje šećera, a to je osnova za liječenje. Izrađena je nova lista ortopedskih pomagala na koju su čak stavljene i inzulinske pumpice, ali ona nije zaživjela", objasnila je Bilinovac.

Prema procjenama Međunarodne dijabetološke federacije, u svijetu 382 milijuna osoba boluje od dijabetesa. Do 2025. procjenjuje se da će broj oboljelih premašiti 380 milijuna. U Bosni i Hercegovini ne postoji statistika na razini čitave države, a u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru, u kojoj se liječe pacijenti iz triju županija (HNŽ, ZHŽ i HBŽ), iz godine u godinu veliki je porast oboljelih od dijabetesa, te ova epidemija sve više pogađa i djecu.

vecernji list