U ožujku generalna proba programa za rano otkrivanje raka dojke

mamografija
mamografija

Realno okruženje

Tako nam je jučer iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNŽ potvrđeno da su za ta dva dana planirane završne edukacije svih sudionika u programu, kada će, zapravo, biti provedeno testiranje u realnom okruženju.

Na taj način, rečeno nam je, bit će ispunjeni svi preduvjeti za službeni početak ovog programa, zasnovanog na europskim smjernicama za osiguranje kvaliteta skrininga i dijagnostike raka dojke.

Također, iz Ministarstva, koje je zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo HNŽ i Zavodom zdravstvene zaštite HNŽ organizator ove edukacije, rečeno nam je da su kao edukatori angažirani eminentni stručnjaci iz oblasti radiologije iz KBC Rijeka sa dugogodišnjim iskustvom u provedbi Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke u Republici Hrvatskoj.

Kako se doznaje, edukacije će biti rađene u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar i Županijskoj bolnici „Dr. Safet Mujić", a na testiranje će biti pozvano 30 žena s liste čekanja za mamografski pregled dojke. U Ministarstvu očekuju da će službeni početak programa početi krajem ožujka ili početkom travnja.

Slanje pozivnica

Inače, HNŽ je prvi u kojem će na području BiH započeti realizaciju ovog Programa, a u okviru kojeg će više od 32.000 žena u dobi od 45 do 69 godina na svoje kućne adrese dobiti pozivnicu da, bez obzira na status zdravstvenog osiguranja, obave mamografski pregled dojke.

Sedam milijuna KM

Vlada HNŽ je, također, sredstva za podršku zdravstvenim ustanovama s dva milijuna KM, koliko je izdvojeno protekle godine, povećala na sedam milijuna KM u ovogodišnjem budžetu. Tako je SKB Mostar dobila 3,5 milijuna KM, KB „Dr. Safet Mujić" 1,6 milijuna KM, a Opća bolnica Konjic 873.000 KM. Također, za zdravstvene ustanove kojima Vlada nije osnivač ni suosnivač planirano je milijun KM.

33 inžinjera medicinske radiologije sudjeluje
13 ljekara sudjelovati će u realizaciji programa