U Mostaru akcija doniranja kose za djecu oboljelu od raka

srce za djecu oboljelu od raka, moja kosa,tvoja kosa, akcija
U organizaciji Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka" danas se u Mostaru, u Mepas Mallu, održava akcija šišanja i doniranja kose za potrebe izrade perika za djecu oboljelu od raka.

Riječ je o akciji koja je do sada, u okviru projekta „Moja kosa, tvoja kosa", održana širom BiH i kojoj se odazvao veliki broj građana.

Tako je akcija u gradu na Neretvi otpočela u podne, a među donatorima je bio veliki broj djevojčica. Desetogodišnja Šejma Mehremić odlučila se na ovaj humani čin, kako bi, rekla je, djeci koja su izgubila kosu vratila osmijeh na lice, a slično je rekla i Šejma Kasumović.

Atifa Buldić-Bešić, glasnogovornica Udruženja, iz svog osobnog iskustva rekla je da gubitak kose jako teško pada roditeljima, a još teže djeci.

- Dosadašnje akcije su, zaista, bile uspješne. Mi iz Udruženja smo ponosni na to što su 70 posto naših donatora djeca. Ponosni smo i na roditelje te djece što ih odgajaju tako i što ih usmjeravaju na to da pomažu drugima, da prepoznaju da je njihova podrška drugoj djeci bitna - kazala je Buldić-Bešić.

Akcija u Mostaru će trajati do 18 sati i kako je rekla Buldić-Bešić, u Udruženju ne sumnjaju u to da se Mostarci neće odazvati u velikom broju.

- Posljednja akcija koju smo imali u Banjoj Luci imala je, zaista, veliki odziv, čak 147 donacija kose smo imali. Inače, do sada smo napravili 23 perike, a u okviru projekta smo imali i obuku za vlasuljare, koju je uspješno prošlo 12 kandidata. Projekt je do sada podržavala vlada Švicarske, a u budućnosti ćemo se truditi da projekt bude samoodrživ - istaknula je ona.

Za sve one koji žele kosu donirati za izradu perika bitno je napomenuti da kosa mora biti čista, suha, kemijski netretirana i nefarbana te minimalno 30 centimetara dužine.

Akciju u Mostaru, kao i sve dosadašnje, je videopozivom podržala Amra Silajdžić-Džeko.

avaz.ba