U KB-u Merkur rodila se beba s dva spola

Dijete je rođeno prošlog petka u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Merkur, a nakon porođaja prebačeno je u Klinički bolnički centar Rebro, gdje bebu očekuje više operacija, piše večernji list.

Kako neslužbeno doznajemo iz bolnice, dijete je stabilno te se jučer nalazilo na Odjelu intenzivne njege za novorođenčad. Njegovo stanje otkriveno je još ultrazvukom, tako da su liječnici i tijekom trudnoće pažljivo pratili stanje majke.

Oštećeno mu je više organskih sustava u tijelu, a liječnici, koji ne žele istrčavati s prognozama o njegovu stanju, pokušavaju utvrditi točnu dijagnostiku ovog kompliciranog slučaja. Što se tiče vitalnih funkcija, beba je zasada stabilno, a sutra je očekuje jedan dio liječenja, odnosno bit će podvrgnuta jednoj od operacija.

Kako smo neslužbeno doznali iz bolnice, osim što kod djeteta ne postoji diferencijacija spola, riječ je o malformacijama više drugih organskih sustava. Ishod i oporavak nemoguće je predvidjeti upravo zato što su ovakvi slučajevi izuzetno rijetki te ne podliježu statistikama, ističu liječnici.

Manjak enzima

- Malformacije su inače najčešće bolesti kod djece, pa je zasad teško govoriti o razmjerima konkretnog slučaja. Još nemamo uvid u djetetovo cjelokupno stanje, pa se ne želimo istrčavati s prognozama. Dijagnostika je u tijeku. Zbog zaštite identiteta teško bolesnog djeteta i njegovih roditelja, ne možemo vam dati više informacija - rekao je prof. dr. Ivan Maličić, predstojnik Klinike za pedijatriju KBC-a Rebro.

- Hermafroditizam ili dvospolnost vrlo je rijetka anomalija.

Mi smo na Rebru jedini centar u Hrvatskoj koji se bavi ovim područjem i u posljednjih petnaestak godina imali smo sedamdesetak takve djece. Dakle, riječ je o rijetkoj, ali ne i o nepoznatoj anomaliji - rekao nam je dječji kirurg prof. dr. Stipe Batinica koji se, među ostalim, bavi kirurškim zahvatima korekcije djece dvospolaca.

Ova prirođena pogreška događa se zbog manjka određenoga enzima pa se spolni organ ne razvije do kraja, a najčešće je riječ o djetetu ženskoga spola.

No, prije svega, nužno je, i to što prije, obaviti dijagnostiku, niz testova i pretraga - endokrinoloških, bioloških, metaboličkih - kako bi se utvrdilo pripada li dijete genski i gonadno muškom ili ženskom spolu. Gonade su spolne žlijezde (jajnici i testisi).

Ženske karakteristike

Dakle, najvažnije je odrediti spol djeteta jer se nakon toga kirurškim putem može oblikovati vanjski izgled spolovila - objašnjava prof. Batinica te ističe da se neutralni spol uglavnom oblikuje u ženske vanjske karakteristike spolnog organa.

- Riječ je o prilično složenom kirurškom zahvatu, u čemu je iznimno važna suradnja između liječnika i roditelja - ističe prof. Batinica.

Statistike

70 djece rodilo se u Hrvatskoj u posljednjih petnaest godina kao interseksualne osobe. Dakle, riječ je rijetkoj, ali ne i nepoznatoj anomaliji, kaže prof. dr. Batinica.

2000 novorođenih beba u svijetu, prema nekim procjenama, poslije se podvrgava operacijama povezanim sa spolom

1 od 100 novorođenčadi, prema nekim procjenama, pokazuje neku vrstu spolne neodređenosti. Pojam interseksualnosti varira po definicijama

Caster Semenyi priznali da je žena, a Andreju Pejiću da je muškarac

- U Hrvatskoj se u 90 posto slučajeva obavljaju operacije iz muškog spola u ženski jer je tako najlakše operirati, iako to može imati dalekosežne negativne posljedice za psihu osobe. Iako je svaki slučaj individualan, delikatan i složen, prema mojem iskustvu, potrebno je pričekati s operativnim zahvatom bar dok se kromosomskim kardiogramom genetski ne utvrdi djetetov spol. Ponekad je potrebna jedna operacija, a ponekad njih 20. Razni stručnjaci, poput endokrinologa, kirurga, urologa, moraju surađivati na tim zahvatima, ističe Romana Brajković Juraco, predsjednica udruge Bolje sutra.

Duga plava kosa, pune usne, savršene noge, ravan trbuh... Andrej Pejić je top-model. I u muškom, ali i ženskom modnom svijetu. Kad se pojavio, pitalo se "tko je ta plavuša", a ubrzo je dobio editorijale u zvučnim časopisima i poharao piste diljem svijeta. Uostalom, među top 100 najzgodnijih žena na svijetu uvrstio ga je i muški časopis FHM.

Dignulo je to dosta buke, no mladić podrijetlom iz Tuzle samo je produžio - catwalkom. Zaštitno je lice Marc Jacobsa, poštuju ga svi znani dizajneri, a Jean Paul Gaultier izabrao ga je za zvijezdu vlastitog pariškog showa gdje se ovaj prošetao u - vjenčanici. Duga plava kosa, pune usne, savršene noge, ravan trbuh... Andrej Pejić je top-model. I u muškom, ali i ženskom modnom svijetu. Kad se pojavio, pitalo se "tko je ta plavuša", a ubrzo je dobio editorijale u zvučnim časopisima i poharao piste diljem svijeta. Uostalom, među top 100 najzgodnijih žena na svijetu uvrstio ga je i muški časopis FHM.

Dignulo je to dosta buke, no mladić podrijetlom iz Tuzle samo je produžio - catwalkom. Zaštitno je lice Marc Jacobsa, poštuju ga svi znani dizajneri, a Jean Paul Gaultier izabrao ga je za zvijezdu vlastitog pariškog showa gdje se ovaj prošetao u - vjenčanici.

Južnoafrikanka Caster Semenye prije dvije godine bila je zvijezda Berlina gdje je osvojila zlato u utrci na 800 metara. No, istodobno počelo se kalkulirati o njezinoj spolnosti - je li muškarac ili žena? Netom prije napravljene su pretrage koje su kod mlade atletičarke otkrile trostruko veću količinu testosterona od uobičajenog za žene. Buka se nije stišavala mjesecima. Semenye se "sakrila" u domovinu gdje je postala junakinja. U konačnici Međunarodni atletski savez "izvijećao" je da se Semenye može vratiti utrkama u ženskoj kategoriji. - Ona je žena, samo ne sto posto - rekao je Pierre Weiss iz saveza