U bezalkoholnom pivu ima alkohola, pojedini negoduju

alkohol, pivo, pivo, hercegovačko pivo, Stadion HŠK Zrinjski, plemićko pivo, pivo, zdravlje, pivo, studenti, Široki Brijeg, pivo, činjenice, pivo, BEZ ALKOHOLA, žene, izumi
Ipak, počelo je i nezadovoljstvo pojedinih, ponajprije vjernika, zato što je otkriveno da se u tom bezalkoholnom piću, kako ga se predstavlja, pojavljuje alkohol, a oni ga ne konzumiraju.

Naime, prvo je Federalni zavod za zaštitu potrošača pokrenuo jedno od najkontroverznijih pitanja u svijetu pića - termin bezalkoholno pivo.

- Problem nije samo često prikrivanje informacija o udjelu alkohola u bezalkoholnom pivu nego i samo korištenje termina. Ako je to bezalkoholno piće, zašto nosi naziv pivo. Pivo nastaje u procesu fermentacije, a ne postoji bezalkoholna fermentacija - rekla je Ana Popova, šefica Zavoda za zaštitu potrošača.

Te najave otvorile su pitanje terminologije, odnosno lažnog opisivanja bezalkoholnoga piva. Neki proizvođači, poput njemačkog Krombachera, jamče 0 posto alkohola, no mnogo je više onih koji "priznaju" izvjesnu količinu alkohola, najčešće sitnim slovima spominju "maksimalno 0,5 posto".

Kada je Radio Sarajevo pokušao istražiti tu temu u BiH, naišli su na pomalo neočekivane prepreke. Ili zbog konzumenata pojedinih religijskih skupina ili nekog drugog razloga, "pivari" su bili spremni samo na "off-record" informacije, bez striktnoga navođenja imena proizvođača, zastupnika, piva...

Predstavnici pivske industrije s kojima su novinari Radija Sarajevo razgovarali pozvali su se na Zakon o pivu koji je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo na prijedlog Agencije za sigurnost hrane BiH. - U BiH se pivo tretira kao prehrambeni proizvod. Proizvodnja piva je jako složen tehnološki proces.

Bezalkoholno pivo sadrži najviše 0,5 posto alkohola, ali alkohol pronalazimo i u brojnim drugim namirnicama i proizvodima koje konzumiramo, poput jogurta, kefira, da ne spominjemo ocat za salatu - bilo je najviše što su novinari doznali. Jasno je, "bezalkoholno pivo" ipak nije bezalkoholno. •

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.