Trudnice smatraju da ih majke bolje savjetuju nego liječnici

Trudnice smatraju da ih majke bolje savjetuju nego liječnici

Trudnice smatraju da ih njihove majke mogu bolje savjetovati o zdravlju nego liječnici, utvrdili su znanstvenici. Istraživački tim University of London razgovarao je sa ženama koje su rodile u 1970-ima, 1980-ima i 2000-ima. Moderne žene bile su više sklone tome da poslušaju i liječnika, ali najčešće ipak sve slijede obiteljsku mudrost. Žene koje su rodile u 1970-ima najviše su bile sklone poslušati savjet članica svoje obitelji. Žene koje su rodile između 2000. i 2010. imale su široku dostupnost informacija - od liječnika, babica, knjiga, časopisa i interneta. I kod tih žena na kraju su ipak pobijedili obiteljski savjeti, pogotovo ako se radilo o specifičnim simptomima.

Hetty, koja pripada generaciji 2000-ih, rekla je da je u trudnoći pokušala prestati piti čaj jer je na internetu pročitala da kofein može dovesti do pobačaja u prvih nekoliko tjedana trudnoće. Ali se potom ipak priklonila bakinom savjetu da čaj pomaže olakšati jutarnju mučninu. Hetty je samo ostala u krevetu, popila šalicu čaja i to je zaista pomoglo.

Profesorica Paula Nicolson koja je vodila istraživanje potvrdila je da žene slušaju savjete majki i baka kad je primjerice riječ o mučnini. Također je dodala da one koje sve savjete uzimaju preozbiljno mogu postati nervozne i patiti od nesigurnosti rade li sve kako treba, što potencijalno može biti štetnije nego da popiju čašu vina ili pojedu komad sira.

Dobro je o svome stanju pričati sa majkom, bakom ili bliskim prijateljicama koje su kroz to prošle, ali njihove savjete treba prilagoditi sebi. Ako žena osjeti da nešto nije u redu, treba se obratiti liječniku.

vecernji.hr