Trudnice smatraju da ih majke bolje savjetuju nego liječnici

trudnice, plodnost, zdravlje, žena, neplodnost, trudnoća, beba, rodilja, trudnice, majka, kćerka, trudnoća, baka, Srbija, trudnoća, učenica, porođaj, praznovjere, trudnoća

Trudnice smatraju da ih njihove majke mogu bolje savjetovati o zdravlju nego liječnici, utvrdili su znanstvenici. Istraživački tim University of London razgovarao je sa ženama koje su rodile u 1970-ima, 1980-ima i 2000-ima. Moderne žene bile su više sklone tome da poslušaju i liječnika, ali najčešće ipak sve slijede obiteljsku mudrost. Žene koje su rodile u 1970-ima najviše su bile sklone poslušati savjet članica svoje obitelji. Žene koje su rodile između 2000. i 2010. imale su široku dostupnost informacija - od liječnika, babica, knjiga, časopisa i interneta. I kod tih žena na kraju su ipak pobijedili obiteljski savjeti, pogotovo ako se radilo o specifičnim simptomima.

Hetty, koja pripada generaciji 2000-ih, rekla je da je u trudnoći pokušala prestati piti čaj jer je na internetu pročitala da kofein može dovesti do pobačaja u prvih nekoliko tjedana trudnoće. Ali se potom ipak priklonila bakinom savjetu da čaj pomaže olakšati jutarnju mučninu. Hetty je samo ostala u krevetu, popila šalicu čaja i to je zaista pomoglo.

Profesorica Paula Nicolson koja je vodila istraživanje potvrdila je da žene slušaju savjete majki i baka kad je primjerice riječ o mučnini. Također je dodala da one koje sve savjete uzimaju preozbiljno mogu postati nervozne i patiti od nesigurnosti rade li sve kako treba, što potencijalno može biti štetnije nego da popiju čašu vina ili pojedu komad sira.

Dobro je o svome stanju pričati sa majkom, bakom ili bliskim prijateljicama koje su kroz to prošle, ali njihove savjete treba prilagoditi sebi. Ako žena osjeti da nešto nije u redu, treba se obratiti liječniku.

vecernji.hr