Tri čaše mlijeka dnevno mogu voditi u prijevremenu smrt

Tri čaše mlijeka dnevno mogu voditi u prijevremenu smrt

... koje prenosi britanski list Telegraph.

Mlijeko već dugo preporučuju stručnjaci radi osiguravanja unosa potrebne količine kalcija i održavanja čvrstoće kostiju a dosadašnja istraživanja pokazivala su i da mlijeko štiti od bolesti srca i moždanih udara te može pomoći u prevenciji šećerne bolesti.

Švedski su naučnici 20 godina pratili 61 tisuću žena i 45 tisuća muškaraca i utvrdili su da kod osoba koje su pile najviše mlijeka nije zabilježen manji broj prijeloma kostiju. S druge strane kod žena koje su pile najviše mlijeka uočeno je da je porastao rizik od fraktura.

Oni koji su pili više od tri čaše mlijeka dnevno, odnosno više od sedam decilitara, imali su dvostruko veće izglede za prijevremenu smrt u odnosu na one koji su pili manje od jedne čaše mlijeka, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu British Medical Journal.

Prema stručnjacima oko pola litre mlijeka dnevno osigurava dovoljnu količinu kalcija radi prevencije osteoporoze. Voditelj istraživanja Karl Michaelsson sa sveučilišta Upsala u Švedskoj kaže da rezultati istraživanja mogu dovesti u pitanje vrijednost preporuka za konzumaciju velikih količina mlijeka kako bi se spriječila krhkost kostiju.

"Veći unos mlijeka kod žena i muškaraca nije praćen smanjenim rizikom za frakture ali je umjesto toga možda povezan s većom stopom smrtnosti", kaže on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki naučnici vjeruju da masnoće u mlijeku poništavaju pozitivni učinak kalcija izazivajući upale na stijenkama krvnih žila i tako povećavajući rizik od srčanih udara. S druge strane naučnici su utvrdili da mliječni proizvodi s niskim udjelom masnoća poput sireva ili jogurta imaju pozitivni učinak smanjivanjem rizika prijevremene smrti i jačanjem koštanog sustava.

Stručnjaci upozoravaju da bi rezultate švedskog istraživanja trebalo primiti s rezervom jer mlijeko u Švedskoj sadrži vitamin A koji bi mogao utjecati na rezultate.

FENA