Toplotni udar za vikend, pa bura i zahlađenje

vrućina, vrućina, sunce, ljeto, vrućina, vrućina, preživljavanje, oprez, voda, vrućina, vremenska prognoza, suša, požari, vremenska prognoza, vremenska prognoza, vrućina, ljeto, kolovoz, voda, stres, mršavljenje, vrijeme, ljeto, vrućine, boce, voda, bakterija, zoran vakula, ljeto, prognoza, vremenska prognoza, sparina, tuča, vrijeme, vrućina, vrijeme, prognoza, vrućine, ljetna vrućina, vrućina, vrućina, toplotni udar, bura, voda, zdravlje, vrućina, ljetna vrućina, kolaps, ljetna vrućina, paklene vrućine, vrućine, vrućina, crveni meteoalarm, toplotni udar, vrućina, ljetna vrućina, zaštita, ljetna vrućina, paklene vrućine, ljeto, toplotni udar, toplo vrijeme, vrućina, ljetna vrućina, voda, izreka, vrućina, vremenska prognoza, voda, boca, plastična boca, vrućina, ljetna vrućina, BIH, oprez, toplotni udar, vrućina, toplinski udar, Hercegovina, vrućine, paklene vrućine, radnici, vrućina, ljetna vrućina, BIH, meteoalarm, europa, BIH, vrućina, oprez, ljetne temperature, visoke
Takve nas meteorološke prilike očekuju sljedećih dana, a ciklona će presjeći žegu već u utorak.

Što nas to čeka odgovara nam Krunoslav Mikec, meteorolog Državnog hidrometeorološkog zavoda:

-Čeka nas naglo pogoršanje vremena s kišom i pljuskovima u utorak, u cijeloj zemlji, a prema sadašnjim prognostičkim materijalima, posebno u Dalmaciju stiže hladniji zrak s jakom i na mahove olujnom burom. Ovaj frontalni poremećaj stiže sa sjevera,a koliko će zahlađenje doista biti, hoće li zahladiti onako kako nam se sada čini bit će jasnije za dva, tri dana. Nakon pljuskova u utorak, kišna bi trebala biti i srijeda - kaže nam Mikec.

Ovakav meteoscenarij 'vide' europski modeli, kojima se vodi i DHMZ-a, dok američki meteorolozi Accuweathera predviđaju nešto slabije zahlađenje. Amerikanci su nam, podsjetimo, predvidjeli dugo, sušno i vruće ljeto, sada nam predviđaju umjereno zahlađenje, a europski modeli nam 'kažu' kako će zahlađenje biti znatno oštrije. Gdje je istina pitamo Radu Popadića iz Crometea. -Čini nam se da je istina negdje između, ciklona nam sigurno dolazi u utorak, kiše će biti u srijedu,a od četvrtka slijedi stabilizacija vremena. Koliko će ciklona biti jaka znat ćemo sljedećih dana - odgovara Popadić.

I sada onaj dio 'ovo nikada nije bilo' jer to se u našem narodu često zna čuti. Vrijeme se mijenja, to je očito, idemo iz velike zime u veliko ljeto, kalendar se potpuno izmiješao, pa na početku zime imamo bablje ljeto,a na početku ljeta hladnoću i zimu. -Ovakvih je slučajeva bilo i ranije, no sada su promjene intenzivnije, pa ćemo i nadalje imati brojne meteoekstreme kaže nam Mikec iz DHMZ-a.

Nadamo se da se velika hladnoća ipak neće dogoditi,a do tada treba preživjeti još par dana prave žege i vrućine, s temperaturama i do 35 stupnjeva, a možda i koji stupanj toplije, pogotovo u kontinentalnom dijelu zemlje.

Svi pitaju što je s morem, je li za kupanje jer ipak je sredina lipnja, za mnoge sezona kupanja nije počela. Vrućine su toliko zagrijale more da više nije za rashlađivanje jer je temperatura daleko iznad 24 stupnja. S obzirom na prognozu vremena ,vikend još toplije u moru i zraku, a zatim nakon kupaćih kostima s Dominikom dugi rukavi, kišobrani i bura.

OJDANA KOHAREVIĆ/Slobodna Dalmacija