Tim Đikića uspio spriječiti širenje legionele: infekcije otporne na antibiotike godišnje odnesu oko 700.000 života

Legionela
Istraživački tim na čelu s hrvatskim znanstvenikom Ivanom Đikićem s frankfurtskog Goethe instituta objavio je u časopisu Nature novo otkriće do kojeg su, u potrazi za novim modelima borbe protiv bakterija, došli istražujući djelovanje toksina bakterije legionele. Njihovo otkriće korak je dalje prema pronalasku nove djelotvorne terapije protiv rezistentnih bakterija, piše Novi list.

Nakon što su već ranije otkrili molekularni mehanizam djelovanja toksina legionele zaslužnog za širenje bakterije, sada su razotkrili i njegovu atomsku strukturu, što bi trebalo omogućiti efikasno liječenje, odnosno zaustavljanje bakterijske infekcije.

Riječ je o enzimu SdeA, koji koristi protein ubikvitin za razvoj upale pluća, bolesti koja može biti i smrtonosna kod osoba slabijeg imuniteta. Njihovo istraživanje otkriva sve detalje tog mehanizma, čime se omogućuje stvaranje djelotvornog inhibitora koji će zaustaviti proces širenja bakterije organizmom. Đikićev je tim u laboratoriju uspio razviti prvi takav inhibitor.

Istraživanje mehanizma djelovanja bakterije legionele ima daleko veći potencijal od traganja za lijekom protiv samo jedne bakterijske infekcije. Legionela nije jedina bakterija koja koristi ovaj mehanizam da bi se širila, a rezistencija bakterija na antibiotike jedan je od vodećih problema suvremene medicine.

Infekcije otporne na antibiotike godišnje širom svijeta odnesu oko 700.000 života, a u Europi oko 25.000. Ne razviju li znanstvenici nove antibiotike ili pronađu neke druge lijekove, broj smrti uzrokovanih infekcijama rezistentnim bakterijama mogao bi unutar jedne generacije dosegnuti čak 10 milijuna godišnje.

Bez novih lijekova za liječenje smrtonosnih infekcija, tretmani poput kemoterapije i transplantacije organa, kao i rutinske operacije poput carskog reza ili ugradnje kuka, upozoravaju već godinama stručnjaci, postat će potencijalno smrtonosne, piše Novi list.