Tigrasti komarci uskoro u BIH, Mostarci se tuže zbog brojnih ujeda, neki čak traže i pomoć liječnika

Azijski tigrasti komarac već je došao do Splita i vjerujem da neće trebati puno vremena proći da se pojavi u Hercegovini. Ako je iz Italije mogao doći do južne Hrvatske, onda nije nikakav problem da uskoro dođe i do nas, rekao za Večernji list direktor mostarske Veterinarske stanice Stjepan Prgomet.

Žive u starim gumama

Naglasio je kako se ovi komarci obično nastanjuju u starim gumama. Nakon kiše, voda ostaje u gumama i ti komarci se u toj toploj vodi razmnožavaju. Pretpostavlja se kako je tigrasti komarac u Split došao u kamionu iz Italije.

Nažalost, postoji velika opasnost da će uskoro doći i na ove prostore, ustvrdio je Prgomet dodavši kako je ujed tigrastog komarca puno opasniji, kako će se opasnost od prijenosa bolesti znatno povećati, te kako postoje i druge komplikacije.

Radi se o jako agresivnoj životinji koja će s vremenom istrijebiti naše autohtone vrste komaraca koje su znatno slabije od azijskog tigrastog komarca, objasnio je za Večernji list sugovornik. Inače, Mostar je proteklih nekoliko tjedana pod pravom najezdom komaraca.

Građani se tuže zbog brojnih ujeda, neki čak traže i pomoć liječnika. Kada se uzme u obzir kada su ovi prostori posljedici put zaprašivani protiv komaraca, nije ni čudo da je grad na Neretvi došao u ovakvu situaciju.

Uopće se ne sjećam kada je Mostar posljedici put zaprašivan protiv komaraca. Na ovim prostorima ima mnogo mjesta koja su pogodna za njihovo razmnožavale i uopće nije čudno što ih ima toliki broj i štose građani žale na veliki broj ujeda. To su uglavnom autohtone vrste komaraca s ovih prostora, a ako se pojavi azijski tigrasti komarac, imat ćemo znatno drukčiju, opasniju priču od ove današnje, kazao je naš sugovornik. Čak se i stariji Mostarci teško sjećaju kada je grad posljednji put iz zrakoplova zaprašivan protiv komaraca.

Posljednji put 1990.

Koliko se sjećam, to je bilo 1990. godine. Tada je zaprašivanje bilo redovito i ovaj problem skoro da nije postojao. Danas je slika sasvim drukčija, što je i očekivano ako uzmemo u obzir da grad nije zaprašivan više od dva desetljeća, govori jedan od starijih Mostaraca koji je zamoljen da se sjeti kada je grad posljednji put nešto uradio u borbi protiv ovih životinja.

U Gradskoj upravi Mostara Večernji list nije mogao dobiti ni odgovor tko je zadužen za ovo pitanje, a o tome što se planira raditi po ovom pitanju, suvišno je i pričati. S

tjepan Prgomet je rekao za Večernji list kako bi gradske vlasti trebale voditi brigu o ovom pitanju, ali kako razumije i trenutnu poziciju Gradske uprave.

Ne znam kako možemo očekivati da će se raditi na ovim aktivnostima kada Gradska uprava Mostara jedna ima novca izmiriti svoje osnovne obveze. Sumnjam da će se ovaj problem uskoro riješiti, zaključio je direktor Veterinarske stanice Mostar.

Piše: Stjepan Prgomet / Večernji list