Svjetska zdravstvena organizacija upozorava

gripa, Renato Glavaš, Ana Marija Dedić, Klinička bolnica Mostar, svinjska gripa, A(H1N1), Nova gripa, svinjska gripa, bakterije, gripa, Mostar, žena, posao, bolest, svinjska gripa, gripa, zaštita, lijek, gripa, mit, laž, cjepivo, gripa, prehlada, gripa, zdravlje, prehlada, lijek za prehladu, temperatura, zdravlje, virus, prehlada, namirnice, pogoršanje prehlade, bolest, pogreške, upala grla, liječenje, lijek, viroza, gripa, savjeti, zdravlje, prehlada, liječenje, prehlada, kako spriječiti, zlatna pravila, zima, najčešće greške, gripa, BIH, veljača, gripa, preventiva, kako spriječiti, spriječavanje, gripa, lijekovi, hrana, izbjegavanje, gripa, gripa, pandemija gripe, Svjetska zdravstvena organizacija, prehlada, simptomi, gripa, prehlade, lijek za prehladu, gripa, BIH, viroza, savjeti, prehlada, hrana za jelo, prehlada, pogoršanje prehlade, gripa, nepoznate stvari o gripi, virusi, gripa, često pranje ruku, prehlada, izliječenje, prirodan lijek, gripa, Gripa H3N8, svinjska gripa tamiflu, Nov
Pandemija gripe i dalje je opasnost za svijet pa bi vlade morale pojačati nadzor i biti spremne uhvatiti se s njom u koštac, objavila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija.

"Gripa je sasvim nepredvidiva pa nije moguće predvidjeti ni gdje bi pandemija mogla izbiti ni koji bi je virus mogao izazvati", objavio je WHO.

Svijet je imao sreću što je posljednja pandemija gripe koju je 2009/2010 izazvao soj svinjske gripe H1N1 bila razmjerno blaga, kaže ta agencija Ujedinjenih naroda.

U izvještaju o gripi na sedam stranica WHO naglašava kako je svijet sad u mnogočemu za pandemiju gripe pripremljen bolje nego ikad: bolje se prate virusi gripe i na životinjama i na ljudima.

WHO-ov Globalni sustav praćenja i reakcije na gripu, u koji su uključena 142 laboratorija u 112 zemalja, 2014. je testirao gotovo dva milijuna kliničkih uzoraka.

"Pozornim praćenjem nestalnoga svijeta virusa gripe ti laboratoriji zapravo funkcioniraju kao osjetljiv sustav za rano uzbunjivanje", kaže se u WHO-ovu izvještaju.

Pod naslovom "Upozorenje: budite spremni na iznenađenja", WHO pozdravlja napredak u virološkim istraživanjima koji je povećao kapacitete za otkrivanje i razumijevanje novih virusa, kao i za procjenu pandemijske opasnosti i praćenje širenja virusa.

Izvor: narod.hr